PARMESANGRATINERAD TORSK
MED CITRON- OCH RÄKSÅS
En festlig fiskgratäng med torsk och hemgjort potatismos. Citron och räkor sätter smak på såsen i gratängen. Perfekt som bjudrätt.
4 portioner
600 g torskrygg
500 g räkor med skal
½ purjolök
ditt bästa potatismos
Sås:
5 dl crème fraîche
2 dl vatten
1 fiskbuljongtärning
finrivet skal och saft
av 2 citroner
salt, peppar
50 g finriven parmesanost
Sätt ugnen på 160 grader. Lägg torsken i en ugnsform. Salta och peppra. Tillaga i ugnen 10 minuter. Skala räkorna och spara skalen till såsen.
Ansa och strimla purjolöken och stek den mjuk i olja. Salta och peppra och lägg den över och runt om fisken i ugnsformen.
Citronsås:
Blanda crème fraîche, vatten, buljongtärning, citronskal och -saft i en kastrull med räkskalen. Sjud 10 minuter utan lock, sila och smaka av med salt och peppar.
Spritsa ut avsvalnat mos (dock inte kallt) runt fisken. Häll såsen över fisken i formen. Strö över parmesan och gratinera i övre delen av ugnen 10 minuter, tills mos och parmesan fått färg. Lägg på räkor och servera.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar