lördag 9 september 2023

Lövbiffsgratäng med ädelost

LÖVBIFFSGRATÄNG MED ÄDELOST

300 - 400 g strimlad lövbiff
1 vitlöksklyfta
3 msk soya
2 msk kalvfond
1 liten purjolök
1 röd paprika
150 - 250 g färska champinjoner
olja till stekning
4 dl grädde
1 msk mjöl till redning
ca 140 g ädelost
timjan
grovmalen svartpeppar
litet salt


Strimla lövbiffen i tunna strimlor, gärna på kortsidan, och lägg i en skål tillsammans med soya, fond och pressad vitlök. Låt marinera medan du strimlar purjolöken, hackar paprikan och skär champinjonerna i skivor. Fräs purjolök och paprika i olja, häll dem i en ugnsform och fräs champinjonerna. Häll även dem i ugnsformen. Sprid ut den marinerade lövbiffen över grönsakerna. Den ska inte brynas innan.

Fortsätt med såsen. Koka upp all grädde utom en liten skvätt som du spar till redning. Häll skvätten i en redningsbägare och skaka tillsammans med mjölet. Häll redningen i den varma grädden. Smula ned ädelosten och krydda såsen med timjan, peppar och litet salt (smaka av då osten är ganska salt). Låt såsen koka ihop någon minut tills osten har smält ned i såsen. Häll såsen över köttet och ställ in gratängen mitt i ugnen på 225 grader ca 25 minuter. Lägg ev på ett bakplåtspapper mot slutet så att inte ytan bränns.

Servera gratängen med ris, potatis eller pasta och en sallad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar