fredag 8 september 2023

Köttgryta med grädde

KÖTTGRYTA MED GRÄDDE

Ca 800 g grytbitar av nöt (eller skär själv)
2 gula lökar
6 - 7 färska champinjoner
2 - 3 msk tomatpuré
vatten så att det täcker köttet
2 buljongtärningar
1 stor morot
soya
2 lagerblad
2 tsk torkad timjan
ca 1 dl grädde
2 - 3 msk vetemjöl


Börja med att hacka löken och skiva champinjonerna. Stek i panna tillsammans med tomatpuré och häll sedan över dem i en gjutjärnsgryta. Höj värmen på stekpannan och stek köttet (ta den här mängden i 2 - 3 omgångar, så att köttet får stekyta i stället för att kokas). Salta och peppra och häll sedan över i samma gryta som löken.

Fyll upp med vatten i grytan och lägg i både buljongtärningar, morot i mindre bitar. soya, lagerblad och timjan. Lägg på lock och låt grytan koka 60 - 90 minuter. Smaka av köttet och se till att det är riktigt genomkokt och lätt faller isär i munnen.

Skaka ihop grädde och vetemjöl och häll i grytan. Låt koka upp under omrörning och smaksätt grytan med salt och peppar. Servera med kokt potatis, en god vinbärsgelé och gärna sallad eller smörstekta haricots verts.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar