torsdag 7 september 2023

Gräddig potatisgratäng

GRÄDDIG POTATISGRATÄNG

Piclade morötter med sin syrlighet och vackra färg är ett gott tillbehör.

4 portioner

1 kg potatis
1 gul lök
4 dl vispgrädde
2 dl mjölk
2 vitlöksklyftor
salt, svartpeppar
150 g riven ost, 31%
parmesan och gratängost

Picklade morötter:
4 morötter
1 dl ättiksprit 12%
2 dl socker
3 dl vatten
5 hela vitpepparkorn
1 lagerblad


Picklade morötter:
Skala och skiva morötterna tunt med potatisskalaren. Koka upp ättiksprit, socker, vatten, pepparkorn och lagerblad. Låt lagen svalna något innan den hälls över morötterna. Låt dra tills gratängen är klar.

Sätt ugnen på 200 grader.

Skala och skiva potatis och lök. Hacka vitlök och koka upp med grädde och mjölk. Lägg i potatis och lök och låt småkoka 10 minuter. Rör om så det inte bränner vid. Salta, peppra och rör i hälften av osten. Häll upp i en form och strö över resten av osten. Grädda ca 40 minuter tills potatisen är mjuk.

Servera med picklade morötter och något kallskuret, t ex rostbiff.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar