söndag 10 september 2023

Broccolisoppa med cheddar

BROCCOLISOPPA MED CHEDDAR

4 - 6 portioner

4 msk smör
1 liten hackad lök
1 finhackad vitlöksklyfta
0,6 dl vetemjöl
1,2 dl mjölk
1,2 dl grädde
9½ dl grönsaks- eller kycklingbuljong,
tärning funkar bra
1 lagerblad
salt, svartpeppar
560 g broccoli, hackad i småbitar
1 stor finhackad morot
225 g riven lagrad Cheddar 
+ extra ost att garnera med


Smält smöret i en stor kastrull på medelvärme. Lägg i lök och vitlök och stek tills det är mjukt, 3 - 5 minuter. Rör ned mjölet med en visp och rör tills det blivit gyllenbrunt, 3 - 4 minuter, vilket tar bort mjölsmaken. Häll sedan i mjölk och grädde litet i taget under omrörning. Häll i buljong, lagerblad, salt och peppar och låt koka upp. 

Sänk värmen till medel - låg och låt soppan puttra utan lock ca 10 minuter tills den tjocknat litet. Rör om då och då. Lägg i broccoli- och morotshacket och koka tills det mjuknat, ca 15 - 20 minuter. Ta bort lagerbladet och smaka av med salt och peppar, men ta det lugnt med saltet eftersom det ska vara ost i också. Mixa till önskad släthet, antingen med mixerstav eller i blender/matberedare.

Ställ tillbaka soppan på plattan, blanda i osten och låt den smälta under omrörning. Häll upp i skålar och garnera med riven ost. Servera med bröd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar