måndag 7 september 2020

Valnötsmaräng med rabarbergrädde

VALNÖTSMARÄNG MED RABARBERGRÄDDE

Det här är en bra dessert för alla som gillar att kunna förbereda. Marängen kan du baka ett par dagar i förväg och förvara i rumstemperatur. Tänk på att rabarbergrädden ska läggas på vid servering, så att marängen inte blir mjuk och kladdig.

4 st bottnar

Maräng:
50 g valnötter
2 äggvitor
1 dl socker
½ tsk ättiksprit, 12%
½ msk potatismjöl

Fyllning:
150 g rabarber
2 msk vit baksirap
1 kanelstång
1 tsk potatismjöl
2½ dl vispgrädde
2 tsk vaniljsocker

Garnering:
jordgubbar


Sätt ugnen på 140°. Smörj och mjöla ett bakplåtspapper och lägg det på en plåt.

Maräng:
Grovhacka nötterna. Vispa äggvitorna till fast skum. Tillsätt sockret och fortsätt vispa till en tjock och seg smet. Vänd ned nötter, ättiksprit och potatismjöl. Klicka ut 4 maränger på bakpappersklädd plåt och grädda mitt i ugnen ca 1 timme. Stäng av ugnsvärmen. Låt marängerna eftertorka i ugnen minst 3 timmar, men gärna över natten. Lägg marängerna på ett galler.

Fyllning:
Skär rabarbern i 2 cm bitar. Blanda rabarber, sirap och kanel i en kastrull och koka under lock tills rabarbern är mjuk och simmig, ca 5 minuter. Rör ut potatismjölet i litet vatten. Rör ned redningen i kompotten och koka upp. Ta kastrullen från värmen och låt kompotten kallna.

Servering:
Vispa grädden, inte alltför hårt, tillsammans med vaniljsockret. Vänd försiktigt ned rabarberkompotten i grädden. Klicka rabarbergrädden över bottnarna och garnera med jordgubbar och citronmeliss.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar