SMÖRSTEKT TORSKRYGG
Till helgen bjuder vi på fin smörstekt torskrygg, smakrik potatismuffins och en fräsch tomat- och paprikasås. Gör det du också!
4 portioner
4 bitar torskrygg
salt, vitpeppar
50 g smör
Potatismuffins:
500 g mjölig potatis
1 msk smör
2 dl Sveciaost
2 ägg
salt, peppar
Tomat- och paprikasås:
3 tomater
2 röda paprikor
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 skiva bacon
1 msk olivolja
1 dl torrt vitt vin
1 tsk paprikapulver
salt, peppar
Garnering:
dill
Servering:
smörslungade sockerärter
Potatismuffins:
Skala och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Pressa potatisen i en skål. Tillsätt smör, 1½ dl av den rivna osten, ägg, salt och peppar och rör om till en jämn smet. Häll smeten i en spritspåse och fyll 6 muffinsformar. Strö över resten av osten. Grädda mitt i ugnen 15 - 20 minuter.
Tomat- och paprikasås:
Skölj, kärna ur och skär tomater och paprikor i mindre bitar. Skala och hacka lök och vitlök. Hacka baconskivan. Hetta upp en gryta med olja och fräs lök, vitlök, bacon, tomater och paprika under omrörning ca 5 minuter. Tillsätt vin, paprikapulver, salt och peppar. Koka under lock ca 10 minuter.
Mixa såsen slät med mixerstav. Koka ihop såsen 5 minuter. Smaka av med salt, peppar och ev litet honung.
Smörstekt torsk:
Salta och peppra fisken och lägg den på en tallrik 15 minuter. Torka av fisken med hushållspapper. Hetta upp smöret i en stekpanna och bryn fisken runt om. Sänk värmen. Ös smöret över fisken under stekningen tills fiskköttet börjar flika sig och innertemperaturen är 52°. Garnera med dill.
Servera med lättkokta smörslungade sockerärter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar