fredag 18 september 2020

Smörstekt torskrygg

SMÖRSTEKT TORSKRYGG

Till helgen bjuder vi på fin smörstekt torskrygg, smakrik potatismuffins och en fräsch tomat- och paprikasås. Gör det du också!

4 portioner

4 bitar torskrygg
salt, vitpeppar
50 g smör

Potatismuffins:
500 g mjölig potatis
1 msk smör
2 dl Sveciaost
2 ägg
salt, peppar

Tomat- och paprikasås:
3 tomater
2 röda paprikor
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 skiva bacon
1 msk olivolja
1 dl torrt vitt vin
1 tsk paprikapulver
salt, peppar

Garnering:
dill

Servering:
smörslungade sockerärter


Potatismuffins:
Skala och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Pressa potatisen i en skål. Tillsätt smör, 1½ dl av den rivna osten, ägg, salt och peppar och rör om till en jämn smet. Häll smeten i en spritspåse och fyll 6 muffinsformar. Strö över resten av osten. Grädda mitt i ugnen 15 - 20 minuter.

Tomat- och paprikasås:
Skölj, kärna ur och skär tomater och paprikor i mindre bitar. Skala och hacka lök och vitlök. Hacka baconskivan. Hetta upp en gryta med olja och fräs lök, vitlök, bacon, tomater och paprika under omrörning ca 5 minuter. Tillsätt vin, paprikapulver, salt och peppar. Koka under lock ca 10 minuter.

Mixa såsen slät med mixerstav. Koka ihop såsen 5 minuter. Smaka av med salt, peppar och ev litet honung.

Smörstekt torsk:
Salta och peppra fisken och lägg den på en tallrik 15 minuter. Torka av fisken med hushållspapper. Hetta upp smöret i en stekpanna och bryn fisken runt om. Sänk värmen. Ös smöret över fisken under stekningen tills fiskköttet börjar flika sig och innertemperaturen är 52°. Garnera med dill.

Servera med lättkokta smörslungade sockerärter.



Foto: Thomas Carlén

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar