FRANSK PATÉ MED CHAMPINJONER
Paté är ett franskt ord för en köttpastej som serveras kall. De patéer som finns att köpa är både dyra och i mitt tycke ganska feta. Så varför inte laga paté själv? Det är inte alls svårt. Den här patén går utmärkt att frysa och kan därför förberedas. Bra när man ska ha många gäster.
Ca 6 - 8 portioner
500 g nötfärs
200 g finhackade champinjoner
1 msk smör eller margarin
1 liten gul lök
200 g leverpastej
2 dl buljong av tärning
1½ tsk salt
2 krm svartpeppar
1 tsk timjan
2 msk vetemjöl
2 ägg
Cumberlandsås:
rivet skal av ½ apelsin
eller citron
1 dl röd eller svart vinbärsgelé
1 tsk senapapulver
1 krm ingefära
apelsin eller citron
2½ msk rödvin, sherry eller portvin
Sätt ugnen på 175°.
Fräs svampen i matfett tills det "knäpper" i den. Skala och finhacka löken. Rör ut leverpastejen med litet av buljongen. Blanda färsen med svamp, lök, pastej, salt och kryddor. Tillsätt sedan mjöl, ägg och buljong och blanda väl.
Smörj en avlång form väl. Lägg smeten i formen och släta till ytan. Grädda ca 60 minuter i nedre delen av ugnen.
Gör under tiden såsen. Nålstrimla fruktskalet. Rör ut geléet med en gaffel. Tillsätt övriga ingredienser. Smaka av och låt såsen stå i kylen att mogna.
Låt patén svalna något innan den stjälps upp. Servera den kall som förrätt med såsen, små gurkor, oliver och ett vitt bröd. Som huvudrätt är det gott med potatissallad och grönsaker till.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar