lördag 19 september 2020

Skinkgratinerade grönsaker

SKINKGRATINERADE GRÖNSAKER

Om man avstår från skinkan i receptet får man en helt vegetarisk rätt.

2 portioner

200 g blomkålsbuketter
200 g broccolibuketter
vatten

Gratängsås:
1 msk margarin
1½ msk vetemjöl
1 dl grönsaksspad
1½ dl mjölk
½ dl riven ost
75 g rökt tärnad skinka
salt,peppar


Sätt ugnen på 225°.

Lägg blomkålsbuketter och broccolibuketter i en kastrull. Tillsätt så mycket vatten att det knappt täcker grönsakerna. Tillsätt salt och koka dem mjuka ca 5 - 10 minuter. Häll av spadet men spara det. Spola grönsakerna i kallt vatten och låt dem rinna av.

Smält margarinet till såsen och rör ned mjöl. Späd med 1 dl av grönsaksspadet och mjölken, litet i taget. Låt såsen koka under omrörning ca 3 - 4 minuter. Ta kastrullen från värmen och rör ned ost och skinka. Låt osten smälta. Smaka av med salt och peppar.

Lägg blomkål och broccoli i en smord eldfast form. Fördela såsen över dem och gratinera mitt i ugnen ca 20 minuter.



Foto: Fredrik Birkler

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar