POTATISSOPPA MED LÖK OCH ANSJOVIS
Len potatissoppa som toppas med en salt lökkompott. Jag använder gärna mandelpotatis, men alla mjöliga sorter fungerar bra.
4 portioner
Ca 600 g mjölig potatis
1 stor purjolök
1 tsk torkad timjan
1 l höns- eller grönsaksbuljong
2 dl mjölk
flingsalt, nymald peppar
Topping:
2 gula lökar
smör
6 ansjovisfiléer
2 tsk ansjovisspad
1 msk repade timjanblad
Skala och skär potatisen i bitar. Skölj och strimla purjolöken. Koka potatis, purjolök och timjan i buljongen under lock tills potatisen är sönderkokt, ca 15 minuter. Tillsätt mjölken och mixa soppan slät. Värm upp soppan och smaka av med salt och peppar.
Topping:
Skala och skär löken i tunna klyftor. Stek löken mjuk i en stekpanna med smör 10 - 15 minuter. Hacka ansjovisen. Blanda i ansjovis, spad och timjan i löken och låt allt smälta ihop.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar