lördag 12 september 2020

Potatissoppa med lök och ansjovis

POTATISSOPPA MED LÖK OCH ANSJOVIS

Len potatissoppa som toppas med en salt lökkompott. Jag använder gärna mandelpotatis, men alla mjöliga sorter fungerar bra.

4 portioner

Ca 600 g mjölig potatis
1 stor purjolök
1 tsk torkad timjan
1 l höns- eller grönsaksbuljong
2 dl mjölk
flingsalt, nymald peppar

Topping:
2 gula lökar
smör
6 ansjovisfiléer
2 tsk ansjovisspad
1 msk repade timjanblad


Skala och skär potatisen i bitar. Skölj och strimla purjolöken. Koka potatis, purjolök och timjan i buljongen under lock tills potatisen är sönderkokt, ca 15 minuter. Tillsätt mjölken och mixa soppan slät. Värm upp soppan och smaka av med salt och peppar.

Topping:
Skala och skär löken i tunna klyftor. Stek löken mjuk i en stekpanna med smör 10 - 15 minuter. Hacka ansjovisen. Blanda i ansjovis, spad och timjan i löken och låt allt smälta ihop.



Foto: Ove Lindfors

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar