fredag 11 september 2020

Persiljejärpar med skysås och timjanmorötter

PERSILJEJÄRPAR MED SKYSÅS
OCH TIMJANMORÖTTER

2 portioner

½ dl ströbröd
1 dl mjölk
1 msk lökpulver
1 ägg
1 msk kalvfond
500 g fläskfärs
½ dl hackad persilja
2 msk matfett

Skysås:
3½ dl vatten
2 msk kalvfond
2 msk vetemjöl
½ dl matlagningsgrädde

Timjanmorötter:
2 morötter
1 msk rapsolja
1 tsk rivet apelsinskal
1 msk färsk timjan
eller 1 tsk torkad
salt, peppar

Servering:
kokt potatis

Garnering:
hackad persilja


Lägg ströbröd, mjölk och lökpulver i en bunke och låt det svälla 5 minuter. Tillsätt ägg, fond, färs och persilja och arbeta ihop till en smidig färs. Forma järpar med oljade händer och lägg dem på ett fat eller smörpapper. Stek persiljejärparna runtom i omgångar i en stekpanna med matfett ca 5 minuter. Låt alla persiljejärpar ligga kvar i stekpannan på eftervärme under lock.

Skysås:
Vispa samman vatten, fond, mjöl och grädde i en kastrull. Koka upp under omrörning och sjud såsen 3 minuter. Smaka av med salt och peppar.

Timjanmorötter:
Skala och skiva morötterna och koka dem i lättsaltat vatten 3 - 4 minuter. Häll av vattnet och tillsätt olja, apelsinskal, timjan, salt och peppar.

Servera med kokt potatis och garnera med hackad persilja.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar