PERSILJEJÄRPAR MED SKYSÅS
OCH TIMJANMORÖTTER
2 portioner
½ dl ströbröd
1 dl mjölk
1 msk lökpulver
1 ägg
1 msk kalvfond
500 g fläskfärs
½ dl hackad persilja
2 msk matfett
Skysås:
3½ dl vatten
2 msk kalvfond
2 msk vetemjöl
½ dl matlagningsgrädde
Timjanmorötter:
2 morötter
1 msk rapsolja
1 tsk rivet apelsinskal
1 msk färsk timjan
eller 1 tsk torkad
salt, peppar
Servering:
kokt potatis
Garnering:
hackad persilja
Lägg ströbröd, mjölk och lökpulver i en bunke och låt det svälla 5 minuter. Tillsätt ägg, fond, färs och persilja och arbeta ihop till en smidig färs. Forma järpar med oljade händer och lägg dem på ett fat eller smörpapper. Stek persiljejärparna runtom i omgångar i en stekpanna med matfett ca 5 minuter. Låt alla persiljejärpar ligga kvar i stekpannan på eftervärme under lock.
Skysås:
Vispa samman vatten, fond, mjöl och grädde i en kastrull. Koka upp under omrörning och sjud såsen 3 minuter. Smaka av med salt och peppar.
Timjanmorötter:
Skala och skiva morötterna och koka dem i lättsaltat vatten 3 - 4 minuter. Häll av vattnet och tillsätt olja, apelsinskal, timjan, salt och peppar.
Servera med kokt potatis och garnera med hackad persilja.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar