lördag 5 september 2020

Oxfilé med potatiskaka

OXFILÉ MED POTATISKAKA

4 portioner

600 g oxfilé
salt, peppar
2 msk smör

Örtsmör:
150 g smör
1 vitlöksklyfta
1 dl hackad persilja
2 msk hackad timjan
rivet skal av ½ citron

Potatiskaka:
700 g potatis
2 msk vetemjöl
2 ägg
salt, peppar
2 msk smör

Tomatsallad:
300 g tomater, gärna olika färger
2 avocados
1 rödlök
1 msk rödvinsvinäger
2 msk olivolja
1 tsk dijonsenap
1 tsk honung
salt, peppar


Örtsmör:
Mixa rumsvarmt smör, riven vitlök, örter och citronskal. Linda in smöret i plastfolie och lägg i frysen.

Potatiskaka:
Skala och riv potatisen grovt. Pressa ur vätskan. Blanda potatis, mjöl, ägg, salt och peppar. Hetta upp smöret i en stekpanna. Stek potatisen till en kaka på medelvärme, ca 10 minuter. Vänd ochstek andra sidan tills potatisen är mjuk, ca 10 minuter.

Skär köttet i fyra bitar. Salta och peppra och stek köttet i en stekpanna med smör ett par minuter per sida. Använd gärna en köttermometer, vid 58° är köttet rosa inuti. 

Tomatsallad:
Skär tomater och avocado i bitar. Skala och skiva löken. Blanda tomater, avocado och lök. Vispa ihop vinäger, olja, senap, honung, salt och peppar och blanda med salladen. Vid servering river man smöret över köttet.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar