FISKSOPPA FRÅN BRETAGNE
Gör själva soppan helt klar men vänta med att lägga i fisken tills soppan ska värmas och serveras.
Ca 6 portioner
1 stånd fänkål
1 gul lök
2 morötter
1 purjolök
2 vitlöksklyftor
1 lagerblad
1 tsk timjan
1 kuvert saffran, ½ g
2½ dl torrt vitt vin
12 dl vatten
3 fiskbuljongtärningar
1 burk krossade tomater, 400 g
1 dl crème fraîche
400 g laxfilé
400 g torskfilé
500 g räkor med skal
salt, cayennepeppar
Ansa fänkålen och halvera den. Skär den i skivor. Skala och skiva löken tunt. Skala och skär morötterna i fina stavar. Ansa och strimla purjolöken. Fräs alla grönsakerna i litet matfett tills de mjuknar och blir glansiga utan att få färg. Tillsätt pressad vitlök, lagerblad, timjan, saffran, vin, vatten, buljongtärningar och krossade tomater. Låt soppan puttra ca 10 minuter under lock.
Skär fisksorterna i lika stora bitar. Skala räkorna. Rör ned crème fraîche i soppan och låt den smälta. Tillsätt fisken och låt soppan koka ca 5 minuter eller tills fisken är ogenomskinlig. Smaka av med salt och cayennepeppar.
Lägg till sist i räkorna och låt dem bara bli varma, men inte koka, för då blir de sega. Du kan också trä upp räkorna på spett och servera dem till.
Gör själva soppan helt klar men vänta med att lägga i fisken tills soppan ska värmas och serveras.
Ca 6 portioner
1 stånd fänkål
1 gul lök
2 morötter
1 purjolök
2 vitlöksklyftor
1 lagerblad
1 tsk timjan
1 kuvert saffran, ½ g
2½ dl torrt vitt vin
12 dl vatten
3 fiskbuljongtärningar
1 burk krossade tomater, 400 g
1 dl crème fraîche
400 g laxfilé
400 g torskfilé
500 g räkor med skal
salt, cayennepeppar
Ansa fänkålen och halvera den. Skär den i skivor. Skala och skiva löken tunt. Skala och skär morötterna i fina stavar. Ansa och strimla purjolöken. Fräs alla grönsakerna i litet matfett tills de mjuknar och blir glansiga utan att få färg. Tillsätt pressad vitlök, lagerblad, timjan, saffran, vin, vatten, buljongtärningar och krossade tomater. Låt soppan puttra ca 10 minuter under lock.
Skär fisksorterna i lika stora bitar. Skala räkorna. Rör ned crème fraîche i soppan och låt den smälta. Tillsätt fisken och låt soppan koka ca 5 minuter eller tills fisken är ogenomskinlig. Smaka av med salt och cayennepeppar.
Lägg till sist i räkorna och låt dem bara bli varma, men inte koka, för då blir de sega. Du kan också trä upp räkorna på spett och servera dem till.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar