lördag 5 september 2020

Ost- och svampgratinerad blomkål

OST- OCH SVAMPGRATINERAD BLOMKÅL

Gratinerad blomkål är alltid lika gott. Servera med kokt potatis om du vill.

4 portioner

1 blomkålshuvud, ca 700 g,
eller 2 mindre
7 dl färska kantareller
1 gul lök
1 pkt bacon, 140 g
smör
2 dl riven ost

Gratängsås:
50 g smör
3 msk siktat dinkelmjöl
5 dl mjölk
1 krm riven muskot
salt, peppar


Sätt ugnen på 225°.

Gratängsås:
Smält smöret, rör i mjölet och späd med mjölken. Koka sakta ca 5 minuter. Krydda med muskot, salt och peppar (själv utesluter jag alltid muskot i allting eftersom jag inte tycker om det). 

Ansa blomkålen. Koka hela blomkålshuvudet knappt mjukt i lättsaltat vatten 6 - 8 minuter. Ansa kantarellerna och dela i bitar. Skala och hacka löken. Strimla baconet. Mjukstek kantareller och lök i smör. Tillsätt bacon, höj värmen och bryn tills det är knaprigt. Salta och peppra lätt.

Lägg blomkålshuvudet i en ugnsfast form, häll över såsen och strö svampfräset runt blomkålen. Strö över osten. Gratinera mitt i ugnen 20 - 25 minuter.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar