LÖKSOPPA MED BASILIKABRÖD
4 portioner
6 gula lökar
2 msk smör
1 tsk salt
½ tsk svartpeppar
12 dl vatten
2 dl vitt vin
2 grönsaksbuljongtärningar
1 lagerblad
1 tsk torkad mejram
1 tsk torkad timjan
2 dl riven ost
Basilikabröd:
1 pkt stora vita bönor
25 g jäst
6 dl vatten
3 msk olivolja
1 kruka basilika
2 tsk salt
3½ dl durumvetemjöl
8 dl vetemjöl special
2½ msk olivolja
½ msk flingsalt
Fräs löken i smör i en kastrull tills den mjuknat och fått färg. Salta och peppra och rör om då och då. Häll i vatten och vin och smula ned buljongtärningarna. Tillsätt kryddorna och låt koka ca 15 minuter. Häll upp soppan i 4 skålar och toppa med riven ost. Servera med basilikabröd.
Basilikabröd:
Mixa bönorna slätt. Smula jästen i en bunke och rör ut med litet av vattnet. Tillsätt resten av vattnet, olja, bönor, basilika och salt. Tillsätt litet mjöl i taget under omrörning. Arbeta degen blank och slät, med slev eller för hand. Degen blir rätt lös.
Lägg ett bakplåtspapper i en ugnsform, 30 x 20 cm, och ringla över 2 msk olja. Häll i degen och tryck ut i formen med oljiga händer. Låt jäsa ca 1 timme. Ringla över resterande olja och strö på flingsalt. Grädda mitt i ugnen till en innertemperatur på 98° ca 45 minuter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar