onsdag 23 september 2020

Lax i krämig sås

LAX I KRÄMIG SÅS

En lika god som läcker festrätt.

Ca 4 portioner

600 g laxfilé
1 dl vatten
3 msk koncentrerad hummerfond
1 dl crème fraîche
2½ dl mellangrädde
2 tsk fransk senap
1 knippa dill
3 msk röd stenbitsrom
cayennepeppar

Garnering:
stenbitsrom
dill


Skär den skinn- och benfria laxfilén i 4 lika stora bitar. Vispa samman vatten, hummerfond. crème fraîche, grädde och senap i en låg vid kastrull eller traktörpanna. Låt det koka upp och koka ihop något. Lägg ned laxfiléerna och låt allt sjuda under lock ca 10 minuter. 

Hacka dillen under tiden. Rör ned dill och rom i såsen. Smaka av med cayennepeppar. Var försiktig med cayennepepparn, den är mycket het och smaken kommer efter en liten stund. Lägg en klick stenbitsrom på varje laxfilé och garnera med lite dill. Bjud gärna pressad potatis och broccoli till.



Foto: Fredrik Birkler

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar