fredag 4 september 2020

Jordgubbs- och fläderparfait

JORDGUBBS- OCH FLÄDERPARFAIT

10 portioner

Jordgubbspuré:
500 g jordgubbar
½ dl ljust muscovadosocker

Parfait:
5dl vispgrädde
5 äggulor
½ dl socker
½ dl koncentrerad flädersaft
2 msk flytande glukos
rivet skal av 1 lime

Garnering:
250 g jordgubbar
fläderblommor


Jordgubbspuré:
Skölj och ta bort blomfästet på jordgubbarna. Mixa jordgubbar och muscovadosocker till en puré. 

Parfait:
Vispa grädden, men inte för hårt. Vispa ihop äggulor, socker, flädersaft och glukossirap i en metallbunke över hett vattenbad, tills det blir en tjock och fluffig smet. Ta bort bunken från vattenbadet och vispa äggsmeten kall över kallt vattenbad. Tillsätt limeskal. Vänd ned 3 dl jordgubbspuré i grädden.

Klä insidan av en bakform som rymmer ca 1½ liter med plastfolie. Häll i glassmeten och ringla över 1 dl puré och fördela runt med en sked i smeten, så att det bildas ett mönster. Låt stå i frysen ca 8 timmar.

Ta ut parfaiten ur frysen ca 30 minuter före servering. Vänd upp på ett serveringsfat och garnera med jordgubbar och ev fläderblommor. Ringla över resten av jordgubbspurén.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar