tisdag 15 september 2020

Helstekt äppelkyckling med ugnsrostad pumpa och citronsås

HELSTEKT ÄPPELKYCKLING MED 
UGNSROSTAD PUMPA OCH CITRONSÅS

6 portioner

2 färska kycklingar à ca 1,3 kg
75 g smör
2 vitlöksklyftor
rivet skal av 1 citron
½ dl hackade örter, t ex persilja,
timjan
3 äpplen
1 butternutpumpa
2 msk olivolja
2 msk pumpakärnor

Pensling:
50 g smör
2 msk kinesisk soya
salt, peppar

Citronsås:
3 dl crème fraîche
rivet skal av ½ citron
+ 2 msk pressad saft
½ dl hackad persilja

Servering:
små bakade potatisar


Sätt ugnen på 175°.

Tvätta och torka kycklingen torr med hushållspapper. Rör ihop rumsvarmt smör, riven vitlök, citronskal och örter. Lossa skinnet på kycklingen och peta in smöret under skinnet. 

Pensling:
Smält smöret och blanda det med soya, salt och peppar. Pensla kycklingarna med blandningen. 

Lägg över kycklingarna i en ugnsform. Dela och kärna ur äpplena. Peta in några klyftor i kycklingen och spara resten. Tillaga kycklingen i ugnen tills innertemperaturen är 75°, ca 1 timme. Kontrollera att köttsaften är ofärgad vid benet. Pensla kycklingarna ännu en gång efter halva tillagningstiden och lägg äppelklyftorna i formen.

Skala, dela och kärna ur pumpan och skär den i skivor. Lägg skivorna på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över olja och krydda med salt och peppar. Strö över pumpakärnor och tillaga i ugnen ca 15 minuter.

Citronsås:
Blanda crème fraîche, citronskal, citronsaft och persilja. Smaka av med salt och peppar. Servera till kycklingen med rostad pumpa, äpplen och bakad potatis.




Foto: Olof Abrahamsson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar