HALLON- OCH ÄPPELTIRAMISÚ
Frossa i frukt och bär och passa på att göra denna ljuvliga dessert, lika god som vacker.
Ca 8 portioner
4 dl vispgrädde
3 msk socker
1½ tsk vaniljsocker
200 g hallon
1½ msk tranbärsjuice
4 gelatinblad
1 dl äppeljuice
350 g mascarpone
ca 14 savoiardikex
Hallonsås:
250 g hallon
florsocker efter smak
Vispa grädde, socker och vaniljsocker till fast skum. Lägg hallon och tranbärsjuice i en matberedare eller mixer och kör till puré. Rör ned det i grädden. Lägg gelatinbladen i blöt ca 5 minuter. Häll i 1½ msk äppeljuice i en liten kastrull och låt det sjuda upp. Krama vätskan ur gelatinbladen och låt dem smälta i äppeljuicen. Låt det svalna litet innan det rörs ned i gräddsmeten.
Tillsätt mascarpone och rör om till en jämn massa. Klä en avlång form med höga kanter med plastfolie. Lägg ett lager smet i botten. Doppa kexen lätt i äppeljuice och fördela ovanpå krämen. Varva kräm och kex. Avsluta med kräm. Täck formen och ställ den kallt, gärna över natten.
Lägg hallonen i en matberedare och kör till en slät puré. Smaka av med florsocker. Stjälp upp tiramisún och skär den i skivor. Bjud såsen till. Garnera eventuellt med citronmeliss och några färska hallon.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar