tisdag 22 september 2020

Grytstekt kotlett med apelsingräddsås

GRYTSTEKT KOTLETT MED APELSINGRÄDDSÅS

6 - 8 portioner

1½ kg fläskkotletter i bit eller karré
5 hela kryddnejlikor
1½ tsk salt
1½ krm svartpeppar
1 apelsin
3½ dl vatten

Sås:
4 dl steksky + vatten
1 buljongtärning
1½ dl grädde
pressad saft av 1 apelsin
2½ msk vetemjöl + vatten


Torka av köttet och stick ned nejlikorna. Bryn köttet väl i litet matfett i en stekgryta. Salta och peppra det.

Skala apelsinen och skiva den. Lägg apelsinskivorna ovanpå köttet. Späd med litet vatten och låt köttet eftersteka på svag värme under lock ca 1½ - 2 timmar. Späd med vatten då och då under stektiden. Använder du köttermometer ska den visa 85° när köttet är klart. Ta upp köttet och linda in det i aluminiumfolie. Låt det vila 10 - 15 minuter.

Sila skyn och mät upp den. Späd ev med vatten och buljongtärning. Låt det koka upp. Rör ut mjölet med kallt vatten. Vispa ned det i skyn. Tillsätt grädde och låt såsen koka under omrörning 3 - 5 minuter. Tillsätt apelsinsaft och smaka av. 

Skär bort benet från köttet och skiva det. Garnera med apelsin. Bjud lättkokta grönsaker, potatis och sås till.



Foto: Fredrik Birkler

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar