lördag 12 september 2020

Fruktsallad med citronsås och maräng

FRUKTSALLAD MED CITRONSÅS OCH MARÄNG

Både varm och kall är denna läckra fruktsallad med jordgubbar, hallon och nektariner, toppad med en frisk citronsås under ett frasigt marängtäcke. 

4 portioner

½ l jordgubbar
1 nektarin
½ l hallon
2 msk socker
saft av 1 apelsin

Citronsås:
2 dl vispgrädde
3 äggulor
rivet skal av ½ citron
1 tsk potatismjöl
1 msk socker

Maräng:
3 äggvitor
½ dl socker

Servering:
vispgrädde eller glass


Sätt ugnen på 200°.

Rensa jordgubbarna. Kärna ur och tärna nektarinen. Lägg jordgubbar, nektariner och hallon i en skål och strö över socker. Häll på apelsinsaften och blanda om. Låt dra 30 minuter.

Citronsås:
Blanda grädde, äggulor, citronskal, potatismjöl och socker i en kastrull. Sjud på svag värme under omrörning tills krämen tjocknar. Låt svalna.

Fördela bär och frukt i 4 portionsskålar eller i en stor form. Häll citronsåsen över bären.

Maräng:
Vispa äggvitorna till ett fast skum. Tillsätt sockret litet i taget under vispning och vispa till en blank maräng. Spritsa marängen över krämen. Gratinera ca 5 minuter tills ytan fått fin färg. 

Servera direkt med vispad grädde eller glass.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar