FRUKTSALLAD MED CITRONSÅS OCH MARÄNG
Både varm och kall är denna läckra fruktsallad med jordgubbar, hallon och nektariner, toppad med en frisk citronsås under ett frasigt marängtäcke.
4 portioner
½ l jordgubbar
1 nektarin
½ l hallon
2 msk socker
saft av 1 apelsin
Citronsås:
2 dl vispgrädde
3 äggulor
rivet skal av ½ citron
1 tsk potatismjöl
1 msk socker
Maräng:
3 äggvitor
½ dl socker
Servering:
vispgrädde eller glass
Sätt ugnen på 200°.
Rensa jordgubbarna. Kärna ur och tärna nektarinen. Lägg jordgubbar, nektariner och hallon i en skål och strö över socker. Häll på apelsinsaften och blanda om. Låt dra 30 minuter.
Citronsås:
Blanda grädde, äggulor, citronskal, potatismjöl och socker i en kastrull. Sjud på svag värme under omrörning tills krämen tjocknar. Låt svalna.
Fördela bär och frukt i 4 portionsskålar eller i en stor form. Häll citronsåsen över bären.
Maräng:
Vispa äggvitorna till ett fast skum. Tillsätt sockret litet i taget under vispning och vispa till en blank maräng. Spritsa marängen över krämen. Gratinera ca 5 minuter tills ytan fått fin färg.
Servera direkt med vispad grädde eller glass.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar