FLÄSKFILÉGRYTA MED CHAMPINJONER
OCH KRYDDIG KORV
Snabblagad fläskfilé- och korvgryta serverad med syltade nypon och rostade rotfrukter.
4 portioner
600 g fläskfilé
4 msk smör
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
300 g kryddstarka korvar av valfri sort
150 g champinjoner
1 liten zucchini
1 tsk dragon
2 dl vatten
2 dl vitt vin
2 dl vispgrädde
2 msk kycklingfond
2 msk fransk senap
1 msk Maizena majsstärkelse
Rostade rotfrukter:
500 g potatis
300 g gulbetor
300 g morötter
300 g palsternackor
3 msk olivolja
3 msk finhackad dill
Syltade nypon:
1 l nypon
2 dl vatten
½ dl ättiksprit
3 dl socker
2 kanelstänger
1 stjärnanis
Sätt ugnen på 225°.
Putsa köttet, skär det i 2 cm tjocka skivor. Hetta upp hälften av smöret i en stekpanna och bryn köttet i omgångar. Salta och peppra. Ta köttet från värmen. Skala och finhacka lök och vitlök. Skiva korven. Ansa svampen, dela den ev i bitar. Skär zucchinin i halvmånar. Hetta upp resterande smör i stekpannan. Fräs lök, vitlök, korv, svamp och zucchini. Strö över dragon och späd med vatten, grädde, fond och senap. Vänd ned köttet och låt allt koka upp och sjuda 10 minuter. Red av med maizena utrört i litet vatten. Låt grytan få ett uppkok. Toppa med dragon och syltade nypon och servera med rostade rotfrukter.
Rostade rotfrukter:
Tvätta potatisen och dela den i klyftor. Skala gulbetor, morötter och palsternackor. Skär i bitar, klyftor eller stavar. Fördela samtliga ingredienser i en bakpappersklädd långpanna. Ringla över olja och strö över dill. Blanda samman. Rosta strax under ugnens mitt ca 35 minuter eller tills allt fått färg och känns mjukt. Ta ut och garnera med hackad dill.
Syltade nypon:
Ta bort skaft och blomfästen från nyponen. Dela dem och kärna ur med skaftet på en liten sked. Skölj ur dem väl. Koka upp vatten, ättiksprit, socker, kanel och stjärnanis. Lägg ned nyponen. Låt småkoka under lock ca 30 minuter. Häll upp i varma rengjorda burkar och förslut.
OCH KRYDDIG KORV
Snabblagad fläskfilé- och korvgryta serverad med syltade nypon och rostade rotfrukter.
4 portioner
600 g fläskfilé
4 msk smör
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
300 g kryddstarka korvar av valfri sort
150 g champinjoner
1 liten zucchini
1 tsk dragon
2 dl vatten
2 dl vitt vin
2 dl vispgrädde
2 msk kycklingfond
2 msk fransk senap
1 msk Maizena majsstärkelse
Rostade rotfrukter:
500 g potatis
300 g gulbetor
300 g morötter
300 g palsternackor
3 msk olivolja
3 msk finhackad dill
Syltade nypon:
1 l nypon
2 dl vatten
½ dl ättiksprit
3 dl socker
2 kanelstänger
1 stjärnanis
Sätt ugnen på 225°.
Putsa köttet, skär det i 2 cm tjocka skivor. Hetta upp hälften av smöret i en stekpanna och bryn köttet i omgångar. Salta och peppra. Ta köttet från värmen. Skala och finhacka lök och vitlök. Skiva korven. Ansa svampen, dela den ev i bitar. Skär zucchinin i halvmånar. Hetta upp resterande smör i stekpannan. Fräs lök, vitlök, korv, svamp och zucchini. Strö över dragon och späd med vatten, grädde, fond och senap. Vänd ned köttet och låt allt koka upp och sjuda 10 minuter. Red av med maizena utrört i litet vatten. Låt grytan få ett uppkok. Toppa med dragon och syltade nypon och servera med rostade rotfrukter.
Rostade rotfrukter:
Tvätta potatisen och dela den i klyftor. Skala gulbetor, morötter och palsternackor. Skär i bitar, klyftor eller stavar. Fördela samtliga ingredienser i en bakpappersklädd långpanna. Ringla över olja och strö över dill. Blanda samman. Rosta strax under ugnens mitt ca 35 minuter eller tills allt fått färg och känns mjukt. Ta ut och garnera med hackad dill.
Syltade nypon:
Ta bort skaft och blomfästen från nyponen. Dela dem och kärna ur med skaftet på en liten sked. Skölj ur dem väl. Koka upp vatten, ättiksprit, socker, kanel och stjärnanis. Lägg ned nyponen. Låt småkoka under lock ca 30 minuter. Häll upp i varma rengjorda burkar och förslut.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar