fredag 4 september 2020

Fiskrullader i vitvinssås

FISKRULLADER I VITVINSSÅS

Bjud på god och finstämd helgmiddag med fiskrullader i vitvinssås fyllda med kallrökt laxfilé. På toppen gyllene laxrom.

4 portioner

8 bergtungsfiléer eller rödtungsfiléer
salt, peppar

Fyllning:
1 schalottenlök
50 g kallrökt laxfilé, 
ca 2 - 3 skivor
1 dl crème fraîche

Vitvinssås:
1 schalottenlök
2 + 2msk smör
1dl vitt vin
2 msk vetemjöl
2 dl vispgrädde
½ dl vatten + fisksky
salt, vitpeppar

Garnering:
2 msk laxrom
dill

Servering:
pressad potatis
haricots verts


Sätt ugnen på 200°.

Klipp bort fiskköttet på sidorna av fiskfiléerna. Lägg filéerna med skinnsidan upp på ett smörpapper. Salta och peppra.

Fyllning:
Skala och hacka löken. Skär laxen i små bitar. Blanda lök, lax och crème fraîche. Lägg en klick fyllning på varje fiskfilé. Rulla ihop filéerna och lägg dem i en smord ugnsfast form. Täck fisken med smörat smörpapper och tillaga mitt i ugnen ca 10 minuter. Spara fiskskyn.

Vitvinssås:
Skala och finhacka löken. Fräs löken blank i en kastrull med 2 msk smör. Tillsätt vin och koka ihop tills ca hälften av vätskan återstår. Strö över mjöl och tillsätt grädde, vatten + fisksky under omrörning. Sjud såsen 5 minuter och rör om då och då. Klicka ned 2 msk smör och rör tills smöret smält. Smaka av med salt och peppar.

Lägg upp fisken på varma tallrikar. Ös litet av såsen över fisken och garnera med laxrom och plockad dill. Servera resten av såsen vid sidan om.

Servera med kokt pressad potatis och kokta haricots verts.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar