FISKBULLAR I GRÄDDIG TOMATSÅS
4 portioner
400 g vit fisk, t ex torsk
eller sej
2 ägg
1 dl havregryn
½ gul lök
3/4 tsk salt
1 krm svartpeppar
smör till stekning
Tomatsås:
½ gul lök
2 vitlöksklyftor
1 tsk socker
1 msk rödvinsvinäger
1 burk körsbärstomater
½ dl vatten
½ dl grädde
2 msk färsk hackad oregano
salt, nymalen svartpeppar
olivolja till stekning
Garnering:
färsk oregano
Vispa äggen lätt och rör ned havregrynen. Låt stå och svälla 10 minuter.
Skär fisken i mindre bitar och mixa till en färs i matberedare. Grovriv löken och tillsätt den tillsammans med havregrynsblandningen, salt och peppar. Mixa till en smidig smet. Rulla bullar av smeten och stek i omgångar i smör tills de får fin färg.
Skala och hacka lök och vitlök till tomatsåsen och fräs i olivolja tills det blir mjukt. Tillsätt socker och fortsätt fräsa ytterligare en minut. Tillsätt vinäger och låt den koka in. Rör ned tomater och vatten och låt puttra utan lock 20 minuter. Rör ned grädde och hackad oregano och smaka av med salt och peppar.
Lägg fiskbullarna i tomatsåsen och låt dem bli varma. Garnera med oregano och servera med ris, pasta eller kokt potatis.
4 portioner
400 g vit fisk, t ex torsk
eller sej
2 ägg
1 dl havregryn
½ gul lök
3/4 tsk salt
1 krm svartpeppar
smör till stekning
Tomatsås:
½ gul lök
2 vitlöksklyftor
1 tsk socker
1 msk rödvinsvinäger
1 burk körsbärstomater
½ dl vatten
½ dl grädde
2 msk färsk hackad oregano
salt, nymalen svartpeppar
olivolja till stekning
Garnering:
färsk oregano
Vispa äggen lätt och rör ned havregrynen. Låt stå och svälla 10 minuter.
Skär fisken i mindre bitar och mixa till en färs i matberedare. Grovriv löken och tillsätt den tillsammans med havregrynsblandningen, salt och peppar. Mixa till en smidig smet. Rulla bullar av smeten och stek i omgångar i smör tills de får fin färg.
Skala och hacka lök och vitlök till tomatsåsen och fräs i olivolja tills det blir mjukt. Tillsätt socker och fortsätt fräsa ytterligare en minut. Tillsätt vinäger och låt den koka in. Rör ned tomater och vatten och låt puttra utan lock 20 minuter. Rör ned grädde och hackad oregano och smaka av med salt och peppar.
Lägg fiskbullarna i tomatsåsen och låt dem bli varma. Garnera med oregano och servera med ris, pasta eller kokt potatis.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar