söndag 6 september 2020

Fisk- och skaldjursgryta med aioli

FISK- OCH SKALDJURSGRYTA MED AIOLI

4 portioner

600 g blandad fiskfilé
500 g räkor med skal
1 stånd fänkål
½ purjolök
2 msk smör
1 vitlöksklyfta
1 msk dillfrön
500 g krossade tomater med chilismak
1 grönsaksbuljongtärning
2 dl vitt vin
5 dl vatten
3 dl vispgrädde
2 msk maizenaredning
salt, peppar
1 dl hackad dill

Aioli:
1 dl majonnäs
1 vitlöksklyfta
1 krm paprikapulver

Vitlöksbröd:
1 baguette
100 g smör
1 dl hackad persilja
1 vitlöksklyfta
2 dl riven ost


Sätt ugnen på 225°.

Skär fisken i bitar och skala räkorna. Ansa och strimla fänkål och purjolök och fräs det mjukt i en gryta med smör. Tillsätt pressad vitlök, dillfrön, krossade tomater, buljongtärning, vin, vatten och grädde och koka 15 minuter. Red av och smaka av med salt och peppar. Lägg i fisken i bitar och sjud ett par minuter tills den är klar. Rör i skalade räkor och dill och servera.

Aioli:
Smaksätt majonnäsen med pressad vitlök och paprikapulver.

Vitlöksbröd:
Rör ihop rumsvarmt smör, persilja och pressad vitlök. Dela baguetten på längden och bred smör på halvorna. Strö över ost och gratinera tills den fått fin färg, ca 10 minuter. Skär baguetten i bitar och servera till grytan.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar