fredag 4 september 2020

Citronglasstårta med bär

CITRONGLASSTÅRTA MED BÄR

Fräsch glasstårta med lemon curd och knaprig marängbotten. Om man blandar gelatin i smeten håller glassen ihop bättre och smälter inte. Detta gör att den även fungerar bra som dessert på t ex en buffé.

8 - 10 bitar

1 pkt färdiga marängbottnar, 2 st

Fyllning:
4 äggulor
2 dl socker
1 vaniljstång
250 g Kesella
2 dl lemon curd
4 dl vispgrädde
2 gelatinblad
4 äggvitor

Garnering:
färska bär
myntablad


Vispa äggulor, socker och vaniljfrön pösigt. Vispa i Kesella och lemon curd. Vispa grädden och vänd ned den i äggsmeten. Blötlägg gelatinbladen 5 minuter i kallt vatten. Värm 1 dl av gräddsmeten i en liten kastrull. Ta från värmen och låt gelatinet smälta i kastrullen. Rör ned gelatinet i gräddsmeten och vänd sist ned hårt vispade äggvitor.

Lägg en marängbotten i en form med löstagbar kant, 26 cm. Bryt den andra i bitar och täck så att marängen fyller formens botten. Häll smeten i formen. Täck över och frys minst 4 timmar. Låt tårtan stå en stund i rumstemperatur före servering. Garnera med bär och mynta.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar