TORSKGRATÄNG MED SENAP, RÄKOR
OCH PURJOLÖK
Fiskgratäng med potatismos är gott, enkelt och sköter sig nästan självt. Toppa med purjolök och garnera med räkor och rivna morötter.
6 portioner
2 pkt torskfiléer à 400 g, tinade
1 kg mjölig potatis
100 g smör
½ dl mjölk
salt, peppar
ev riven muskotnöt
1 purjolök
1 dl sötstark grovkornig senap
3 dl crème fraîche
½ dl riven ost
Garnering:
20 handskalade räkor
ev strimlade morötter
Lägg de tinade torskblocken på hushållspapper för att få bort överflödig vätska. Ett stort durkslag funkar det också. Ta inte isär blocken.
Skala potatisen och koka den mjuk. Värm smör och mjölk. Häll av potatisen och vispa snabbt ihop med den varma mjölkblandningen till ett mos. Smaka av med salt och peppar. Smaksätt ev med 3 - 4 krm finriven muskotnöt.
Ansa och skiva purjolöken i ca 1 cm tjocka skivor. Ge den ett snabbt uppkok så att den blir mjuk. Låt rinna av ordentligt. Sätt ugnen på 225°.
Spritsa eller klicka ut moset längs kanterna på en ugnsform, ca 20 x 30 cm. Lägg torskblocken i mitten och purjolök runtom. Rör ihop senap med crème fraîche och häll över fisk och purjolök. Tillaga klart i mitten av ugnen ca 30 minuter. Sätt på grilleffekt mot slutet om gratängen behöver litet extra färg. Toppa ev med riven ost mot slutet av gratineringen.
Garnera med räkor och ev strimlade morötter.
OCH PURJOLÖK
Fiskgratäng med potatismos är gott, enkelt och sköter sig nästan självt. Toppa med purjolök och garnera med räkor och rivna morötter.
6 portioner
2 pkt torskfiléer à 400 g, tinade
1 kg mjölig potatis
100 g smör
½ dl mjölk
salt, peppar
ev riven muskotnöt
1 purjolök
1 dl sötstark grovkornig senap
3 dl crème fraîche
½ dl riven ost
Garnering:
20 handskalade räkor
ev strimlade morötter
Lägg de tinade torskblocken på hushållspapper för att få bort överflödig vätska. Ett stort durkslag funkar det också. Ta inte isär blocken.
Skala potatisen och koka den mjuk. Värm smör och mjölk. Häll av potatisen och vispa snabbt ihop med den varma mjölkblandningen till ett mos. Smaka av med salt och peppar. Smaksätt ev med 3 - 4 krm finriven muskotnöt.
Ansa och skiva purjolöken i ca 1 cm tjocka skivor. Ge den ett snabbt uppkok så att den blir mjuk. Låt rinna av ordentligt. Sätt ugnen på 225°.
Spritsa eller klicka ut moset längs kanterna på en ugnsform, ca 20 x 30 cm. Lägg torskblocken i mitten och purjolök runtom. Rör ihop senap med crème fraîche och häll över fisk och purjolök. Tillaga klart i mitten av ugnen ca 30 minuter. Sätt på grilleffekt mot slutet om gratängen behöver litet extra färg. Toppa ev med riven ost mot slutet av gratineringen.
Garnera med räkor och ev strimlade morötter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar