söndag 23 augusti 2020

Rostad morotssoppa med dillkräm

ROSTAD MOROTSSOPPA MED DILLKRÄM

Säsongens morötter gifter sig underbart med ingefära och dillkräm i den här mättande soppan, där morötterna först rostats i ugnen.

4 portioner

Soppa:
1 kg morötter
2 msk olivolja
13 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
1 msk färskriven ingefära
2 dl vispgrädde
1 lime
salt, peppar

Dillkräm:
2 dl crème fraîche
35 g fryst dill
salt, peppar

Garnering:
1 nypa chiliflakes och färsk dill

Servering:
rostat surdegsbröd
solrosfrön


Sätt ugnen på 225°. Skala och skär morötterna i mindre bitar. Lägg morötterna i en ugnsfast form eller på en plåt, ringla över olivolja och ställ mitt i ugnen tills morötterna har mjuknat, ca 20 minuter.

Koka under tiden upp vatten och buljong. När morötterna är klara, vänd ned dem i det kokande vattnet tillsammans med ingefära. Mixa soppan helt slät med en stavmixer. Häll i grädden och smaka av med limesaft, salt och svartpeppar.

Dillkräm:
Blanda crème fraîche med dill och smaka av med salt och svartpeppar. Låt stå kallt fram till servering.

Garnera med chiliflakes för extra hetta och färsk dill. Servera soppan med en bit surdegsbröd, rostade solrosfrön och dillkräm.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar