tisdag 25 augusti 2020

Köttfärsgryta med kryddiga korvar

KÖTTFÄRSGRYTA MED KRYDDIGA KORVAR

En lättlagad gryta med köttfärs och kidneybönor. Välj själv vilken styrka du vill ha på korven. Servera med klyftpotatis och örtyoghurt.

4 portioner

Gryta:
3 kryddstarka korvar, t ex chorizo
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 röd paprika
1 gul paprika
2 msk olivolja
400 g blandfärs
1 tsk paprikapulver
1 tsk spiskummin
1 burk konserverade körsbärstomater, ca 400 g
1 burk krossade tomater, ca 380 g
3 msk tomatpuré
3 msk koncentrerad kalvfond
1 dl vatten
1 burk kidneybönor, ca 400 g
1½ dl avrunnen konserverad majs
3 msk finhackad persilja

Lime- och örtyoghurt:
3 dl turkisk yoghurt
rivet skal av 1 lime
saft från ½ lime
½ dl finhackad persilja
1 msk flytande honung

Garnering:
persilja


Skär korven i slantar. Skala och hacka lök och vitlök. Kärna ur och dela paprikorna i tärningar. Stek löken blank och smidig i oljan i en stekgryta. Tillsätt färs, korv, vitlök och paprika och låt allt fräsa samman en stund. Tillsätt kryddor och blanda om. Tillsätt körsbärstomater, krossade tomater, tomatpuré, kalvfond samt vatten. Låt grytan puttra samman under lock på medelstark värme 20 - 25 minuter. 

Skölj bönorna och låt dem rinna av. Tillsätt bönor och majs i grytan och koka vidare ett par minuter. Vänd ned persiljan i grytan. 

Lime- och örtyoghurt:
Blanda turkisk yoghurt, limeskal och -saft och persilja. Smaka av med salt och peppar. Ringla över honung och garnera med persilja.

Servera grytan tillsammans med klyftpotatis av vanlig potatis eller av sötpotatis.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar