måndag 24 augusti 2020

Kasslergratäng på risbädd med krämigt osttäcke

KASSLERGRATÄNG PÅ RISBÄDD 
MED KRÄMIGT OSTTÄCKE

Har du ris över är detta en perfekt allt-i-ett-rätt. En krämig kasslergratäng med spenat, purjo och tomat toppad med smakrik ostsås.

4 portioner

4 portioner kokt ris
200 g färsk spenat
1 purjolök
2 vitlöksklyftor
500 g kassler
4 tomater

Ostsås:
2 msk smör
1½ msk vetemjöl
4 dl mjölk
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1½ dl riven lagrad ost
(1 + ½ dl)
1 äggula

Garnering:
persilja


Sätt ugnen på 225°. Koka riset enligt förpackningens anvisningar.

Ansa spenaten. Ansa och strimla löken. Skala och finhacka löken. Skiva kasslern och tomaterna. Fräs spenat, lök och vitlök blank i litet smör. Fördela blandningen i en smord ugnsform. 

Smält matfettet i en kastrull och rör ned vetemjölet. Späd med mjölken under omrörning. Låt såsen puttra samman i ett par minuter. Salta och peppra. Ta från värmen och rör ned 1 dl ost och äggula. Häll halva mängden sås över riset. Varva kassler och tomat över blandningen. Häll över resten av såsen och toppa med resten av den rivna osten. Gratinera mitt i ugnen 18 - 20 minuter.

Strö över grovhackad persilja. Servera gärna en god sallad, ost och bröd till.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar