HELSTEKT KYCKLING MED SHERRYSÅS
Majskyckling är en litet större kyckling som räcker till fyra personer. Stek den hel i ugnen och gör en smakrik sherrysås på skyn.
4 portioner
1 hel kyckling, gärna majskyckling
1 msk kinesisk soya
1 tsk salt
2 krm peppar
1 citron i klyftor
3 kvistar färsk rosmarin
Marinad:
½ citron
1 tsk torkad timjan
2 msk olja
1 msk flytande honung
Sherrysås:
1 schalottenlök
1 msk smör
2 tsk tomatpuré
2 msk vetemjöl
2 tsk kinesisk soya
½ dl sherry
3 dl sky + ev litet koncentrerad kycklingfond
2 krm salt
Sätt ugnen på 200°.
Lägg kycklingen på ett ugnssäkert fat. Pensla den med soya. Salta och peppra runtom. Lägg citronklyftor och rosmarin runt kycklingen. Sätt in i ugnen 30 minuter. Sänk ugnsvärmen till 150°.
Marinad:
Pressa ut saften från citronen och blanda med resten av ingredienserna till marinaden. Pensla marinaden på kycklingen. Låt den stå i ugnen ytterligare ca 1½ timme.
Stick med en sticka i låret. Om det kommer ut klar vätska är kycklingen färdig. Stick in en köttermometer vid benet på låret. Vid 70° är kycklingen klar. Ös den då och då under stekningen med sky och marinad och lägg folie över om den får för mycket färg. Ta vara på skyn och mät upp så att du får 3 dl. Fyll på med vatten om det behövs.
Sherrysås:
Hacka löken och fräs den i smör. Tillsätt tomatpuré och vetemjöl. Blanda och häll i soya, sherry och steksky (tillsätt ev litet kycklingfond). Låt såsen sjuda 5 minuter. Smaka av med salt. Sila såsen.
Servera kycklingen med hel ugnsstekt potatis, broccoli, tomater och sherrysås.
Majskyckling är en litet större kyckling som räcker till fyra personer. Stek den hel i ugnen och gör en smakrik sherrysås på skyn.
4 portioner
1 hel kyckling, gärna majskyckling
1 msk kinesisk soya
1 tsk salt
2 krm peppar
1 citron i klyftor
3 kvistar färsk rosmarin
Marinad:
½ citron
1 tsk torkad timjan
2 msk olja
1 msk flytande honung
Sherrysås:
1 schalottenlök
1 msk smör
2 tsk tomatpuré
2 msk vetemjöl
2 tsk kinesisk soya
½ dl sherry
3 dl sky + ev litet koncentrerad kycklingfond
2 krm salt
Sätt ugnen på 200°.
Lägg kycklingen på ett ugnssäkert fat. Pensla den med soya. Salta och peppra runtom. Lägg citronklyftor och rosmarin runt kycklingen. Sätt in i ugnen 30 minuter. Sänk ugnsvärmen till 150°.
Marinad:
Pressa ut saften från citronen och blanda med resten av ingredienserna till marinaden. Pensla marinaden på kycklingen. Låt den stå i ugnen ytterligare ca 1½ timme.
Stick med en sticka i låret. Om det kommer ut klar vätska är kycklingen färdig. Stick in en köttermometer vid benet på låret. Vid 70° är kycklingen klar. Ös den då och då under stekningen med sky och marinad och lägg folie över om den får för mycket färg. Ta vara på skyn och mät upp så att du får 3 dl. Fyll på med vatten om det behövs.
Sherrysås:
Hacka löken och fräs den i smör. Tillsätt tomatpuré och vetemjöl. Blanda och häll i soya, sherry och steksky (tillsätt ev litet kycklingfond). Låt såsen sjuda 5 minuter. Smaka av med salt. Sila såsen.
Servera kycklingen med hel ugnsstekt potatis, broccoli, tomater och sherrysås.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar