måndag 24 augusti 2020

Fransk kycklinggryta med parmesanpotatis

FRANSK KYCKLINGGRYTA MED PARMESANPOTATIS

Lättlagad smakrik gryta med kycklinglår, svamp, timjan, färsk spenat och dijonsenap. Servera med supergod parmesanpotatis i ugn.

Kycklinggryta:
200 g steklök
200 g champinjoner
700 g kycklinglår med ben
salt, peppar
2 msk smör
½ tsk torkad timjan
3 msk dijonsenap
2 dl ljust öl
3 dl vispgrädde
70 g färsk spenat
ev färsk timjan till garnering

Parmesanpotatis:
800 g potatis
1 dl vispgrädde
3 msk hackad persilja
1 vitlöksklyfta
salt, svartpeppar
1½ dl riven parmesanost


Sätt ugnen på 225°.

Skala, dela och klyfta potatisen och koka den ca 15 minuter. Den ska vara nästan mjuk. Låt den rinna av väl. Skala steklöken. Ansa och dela champinjonerna om de är stora. 

Krydda kycklingen med salt och peppar och bryn den på båda sidor i en stekpanna med smör. Lägg i lök och svamp och fräs ett par minuter. Tillsätt timjan, senap, öl och grädde och koka upp. Småkoka kycklingen under lock 20 minuter.

Lägg potatisen i en smord ugnsform. Blanda grädde, persilja, riven vitlök, salt och peppar och häll i formen. Strö över parmesanosten. Tillaga i ugnen tills potatisen fått fin färg, ca 20 minuter.

Ta upp kycklingen och koka ihop såsen utan lock ett par minuter. Smaka av med salt och peppar. Lägg tillbaka kycklingen och vänd ned spenat. Strö över timjan och servera med parmesanpotatis.

Du kan byta ut den franska senapen mot riven parmesanost och timjan mot några nypor dragon i kycklinggrytan.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar