söndag 2 februari 2020

Krämig och het fläskfilégryta

KRÄMIG OCH HET FLÄSKFILÉGRYTA

En upphottad variant på fläskfilégryta, en älskad klassiker. 

4 portioner

300 g skogschampinjoner
700 g fläskfilé
2 rödlökar i klyftor
1 grovhackad röd paprika
3 klyftor vitlök, finhackade
4 cm finhackad ingefära
4 dl crème fraîche
2 dl äppeljuice
2 msk koncentrerad kalvfond
2 msk japansk soya
2 tsk sesamolja
2 tsk gochujang (koreansk chilipasta)
65 g babyspenat
matolja till stekning
4 portioner kokt jasminris


Skär svamparna på mitten om de är stora, annars går det bra att tillaga dem hela. Stek svampen på hög värme i en tjockbottnad gryta tills de fått fin färg runtom. Ta upp svampen från grytan och ställ åt sidan. Putsa och skiva fläskfilén i 1½ cm tjocka skivor. Stek i grytan till fin färg på båda sidor, detta tar endast några minuter. Ta upp från grytan och ställ åt sidan.

Stek rödlök och paprika i samma gryta några minuter på hög värme. Sänk värmen till medium, tillsätt vitlök och ingefära och låt steka med ca 2 minuter. Tillsätt crème fraîche, äppeljuice, kalvfond, soya, sesamolja och gochujang i grytan. Låt koka upp, lägg sedan i fläsket och svampen som får puttra i grytan ca 5 - 7 minuter.

Dra av från värmen och lägg i den färska spenaten. Vänd runt och servera med ångande varmt ris.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar