tisdag 28 januari 2020

Risotto med portabello och bogfläsk

RISOTTO MED PORTABELLO OCH BOGFLÄSK

Här serveras en krämig risotto med portabello och bogfläsk. Löken fräses mjuk innan riset tillsätts och litet i taget av buljongen. När riset har lagom tuggmotstånd rörs parmesanosten ned. Avnjut denna rätt med fläsk, svamp och en syrlig och fräsch tomatsallad.

4 portioner

1 l kycklingbuljong (vatten och
tärning eller fond)
1 gul lök
1 msk olivolja
3 dl risottoris (gärna arborioris)
peppar
90 g parmesanflarn

Gremolata:
½ citron
½ kruka persilja
1 vitlöksklyfta
1 msk olivolja
salt
250 g körsbärstomater

Fläsk:
Ca 400 g bogfläsk
ca 250 g portabellosvamp
2 tsk olja


Risotto:
Koka upp buljongen och håll den varm. Skala och hacka löken och fräs den i olivoljan i en kastrull tills den är mjuk. Tillsätt riset och fräs ytterligare någon minut under omrörning. Tillsätt buljongen litet i taget och rör om under tiden tills riset är kokt men har tuggmotstånd. Smaka av med peppar.

Gremolata:
Skölj citronen, riv skalet och pressa ur saften. Finhacka persiljan, skala och riv vitlöksklyftan och blanda allt. Rör ned olivoljan och salta. Dela tomaterna och blanda med gremolatan.

Fläsk:
Skär bogfläsket i bitar och svampen i klyftor. Stek fläsket i oljan och lyft upp på en tallrik. Stek sedan svampen i samma panna och krydda med peppar. Vänd ned fläsket och håll varmt.

Rör ned parmesanosten i risotton när riset är färdigt och servera med fläsk, svamp och toppa med gremolata.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar