ÖRTKRYDDADE FÄRSBIFFAR MED GRÄDDSÅS
En gräddig sås och ett krämigt mos är perfekt sällskap till de örtkryddade biffarna.
4 portioner
600 g nötfärs
1 dl grädde
2 äggulor
1 dl hackade färska örter,
t ex persilja, salvia, basilika
salt, peppar
smör till stekning
Potatismos:
700 g mjölig potatis
2 dl gräddmjölk
1 vitlöksklyfta
50 g smör
1 dl fint riven parmesanost
salt, vitpeppar
Sås:
2 dl grädde
1 msk koncentrerad kalvfond
3/4 dl rött vin
Tillbehör:
300 g broccoli
5 cm purjolök
½ dl rostade solroskärnor
Blanda färsen med grädde, äggulor och örter. Salta och peppra och forma till biffar.
Mos:
Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Koka upp gräddmjölk med pressad vitlök. Mosa potatisen med gräddmjölken, litet i taget, och smöret. Blanda ned parmesanosten och vispa moset fluffigt med ballongvisp. Salta och peppra. Håll moset varmt.
Hetta upp en klick smör i en stekpanna och stek biffarna på medelvärme tills de får fin färg, 2 - 3 minuter på varje sida. Ta upp biffarna och koka ur stekpannan med grädde, kalvfond och vin. Smaka av såsen med salt och peppar. Lägg tillbaka biffarna i såsen och håll varmt.
Skär broccolin i mindre buketter och stek i rapsolja tills de börjar få lite färg. Skär purjolöken tunt och låt fräsa med en halv minut. Rör försiktigt, krydda med salt och peppar och blanda ner solroskärnorna.
Servera biffarna i såsen tillsammans med potatismos och broccoli.
En gräddig sås och ett krämigt mos är perfekt sällskap till de örtkryddade biffarna.
4 portioner
600 g nötfärs
1 dl grädde
2 äggulor
1 dl hackade färska örter,
t ex persilja, salvia, basilika
salt, peppar
smör till stekning
Potatismos:
700 g mjölig potatis
2 dl gräddmjölk
1 vitlöksklyfta
50 g smör
1 dl fint riven parmesanost
salt, vitpeppar
Sås:
2 dl grädde
1 msk koncentrerad kalvfond
3/4 dl rött vin
Tillbehör:
300 g broccoli
5 cm purjolök
½ dl rostade solroskärnor
Blanda färsen med grädde, äggulor och örter. Salta och peppra och forma till biffar.
Mos:
Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Koka upp gräddmjölk med pressad vitlök. Mosa potatisen med gräddmjölken, litet i taget, och smöret. Blanda ned parmesanosten och vispa moset fluffigt med ballongvisp. Salta och peppra. Håll moset varmt.
Hetta upp en klick smör i en stekpanna och stek biffarna på medelvärme tills de får fin färg, 2 - 3 minuter på varje sida. Ta upp biffarna och koka ur stekpannan med grädde, kalvfond och vin. Smaka av såsen med salt och peppar. Lägg tillbaka biffarna i såsen och håll varmt.
Skär broccolin i mindre buketter och stek i rapsolja tills de börjar få lite färg. Skär purjolöken tunt och låt fräsa med en halv minut. Rör försiktigt, krydda med salt och peppar och blanda ner solroskärnorna.
Servera biffarna i såsen tillsammans med potatismos och broccoli.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar