onsdag 27 februari 2019

Örtkryddade färsbiffar med gräddsås

ÖRTKRYDDADE FÄRSBIFFAR MED GRÄDDSÅS

En gräddig sås och ett krämigt mos är perfekt sällskap till de örtkryddade biffarna.

4 portioner

600 g nötfärs
1 dl grädde
2 äggulor
1 dl hackade färska örter,
t ex persilja, salvia, basilika
salt, peppar
smör till stekning

Potatismos:
700 g mjölig potatis
2 dl gräddmjölk
1 vitlöksklyfta
50 g smör
1 dl fint riven parmesanost
salt, vitpeppar

Sås:
2 dl grädde
1 msk koncentrerad kalvfond
3/4 dl rött vin

Tillbehör:
300 g broccoli
5 cm purjolök
½ dl rostade solroskärnor


Blanda färsen med grädde, äggulor och örter. Salta och peppra och forma till biffar.

Mos:
Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Koka upp gräddmjölk med pressad vitlök. Mosa potatisen med gräddmjölken, litet i taget, och smöret. Blanda ned parmesanosten och vispa moset fluffigt med ballongvisp. Salta och peppra. Håll moset varmt.

Hetta upp en klick smör i en stekpanna och stek biffarna på medelvärme tills de får fin färg, 2 - 3 minuter på varje sida. Ta upp biffarna och koka ur stekpannan med grädde, kalvfond och vin. Smaka av såsen med salt och peppar. Lägg tillbaka biffarna i såsen och håll varmt.

Skär broccolin i mindre buketter och stek i rapsolja tills de börjar få lite färg. Skär purjolöken tunt och låt fräsa med en halv minut. Rör försiktigt, krydda med salt och peppar och blanda ner solroskärnorna.

Servera biffarna i såsen tillsammans med potatismos och broccoli.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar