onsdag 27 februari 2019

Krämig laxlasagne med tomat

KRÄMIG LAXLASAGNE MED TOMAT

Lasagnen mår bra av att stå till sig en stund.

4 portioner

1 purjolök
2 vitlöksklyftor
2 msk smör
200 g spenat
1 fp krossade tomater, 500 g
2 dl crème fraîche
2 dl grädde
8 soltorkade tomater
3 msk finhackad dill
salt, svartpeppar
400 g kallrökt lax i skivor
300 g lasagneplattor, gärna färska
150 g lagrad ost

Garnering:
dillvippor
tomatkvist
citron


Sätt ugnen på 200°.

Ansa och strimla purjolöken. Skala och finhacka vitlöken. Fräs purjolök och vitlök blankt och smidigt utan att det får färg i en stekpanna med smör. Vänd ned spenaten och fräs den blank och smidig. Sila bort överflödig vätska. Ta upp och ställ åt sidan.

Blanda krossade tomater, crème fraîche, grädde, purjolök, vitlök, strimlade soltorkade tomater och dill. Salta och peppra. Spara ca 2 dl av tomatsåsen till lasagnens översta lager.

Smörj en form, ca 25 cm i diameter. Varva tomatsås och lax mellan lasagneplattorna. Tryck till litet med handen på plattorna och lägg på den sparade tomatsåsen. Strö över riven ost och lägg på en kvist cocktailtomater. Gratinera strax under mitten i ugnen 18 - 20 minuter.

Vid servering:
Garnera med dillvippor och servera med citron. Pressa gärna lite citronsaft över lasagnen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar