söndag 13 januari 2019

Minestronesoppa med ostkräm

MINESTRONESOPPA MED OSTKRÄM

En älskad klassiker. Så här gör du den från grunden med pasta och potatis som får koka med i soppan.

4 portioner

1 gul lök
3 vitlöksklyftor
1 morot
1 stjälk blekselleri
olivolja till stekning
2 dl potatis i bitar
2 msk tomatpuré
1 tsk oregano
1 lagerblad
1 l vatten
2 msk koncentrerad grönsaksfond
2 dl torrt vitt vin
1 burk plommontomater, ca 400 g
1 parmesanostskalk
2 dl okokt pasta, t ex skruvar
100 g savoykål i bitar
2 dl kokta vita bönor
1 tsk salt
1 krm svartpeppar

Ostkräm:
100 g fetaost
200 g färskost
3 msk finhackade örter, 
t ex timjan och persilja
rivet skal av ½ citron

Servering:
riven parmesanost
färska örter


Skala och finhacka lök och vitlök. Skala och skär moroten i små tärningar. Ansa och skär sellerin i bitar. Fräs lök och vitlök blankt och smidigt i olja i en rymlig kastrull utan att den får färg. Tillsätt potatis och övriga grönsaker. Fräs vidare ca 5 minuter och rör om.

Tillsätt tomatpuré, kryddor, vatten, fond, vin, plommontomater och parmesanostskalk. Låt soppan sjuda 35 - 40 minuter. Höj värmen och tillsätt pasta och kål. Koka pastan i soppan utan lock så länge som det står på förpackningen.

Skölj bönorna noga och tillsätt dem i soppan. Smaka av med salt och peppar. Plocka upp ostskalken.

Ostkräm:
Mixa eller mosa fetaost och färskost. Vänd ned örter och citronskal i blandningen. Krydda med salt och peppar. 

Servera soppan med ostkrämen samt riven parmesanost och färska örter på toppen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar