måndag 3 september 2018

Pestogratinerad lax på grönsaksbädd

PESTOGRATINERAD LAX PÅ GRÖNSAKSBÄDD

En gratäng som lätt kan fördubblas om ni är många runt bordet. På en bädd av rostade grönsaker, smaksatta med apelsin och rosmarin, ligger lax täckt med italiensk pesto. Peston kan du laga själv eller köpa färdig. Allt på ett fat - bara att sätta fram på bordet. Gratängen kan serveras med kokt pasta om man så vill. 

500 g skinn- och benfri laxfilé
ca 4 msk pesto, hemmagjord eller färdig
riven ost

Grönsaksbädd:
5 potatisar i tunna skivor
1 röd och 1 gul paprika i bitar
1 rödlök i klyftor
½ squash, ca 200 g, i bitar

Marinad:
1 dl pressad apelsin
1 msk balsamvinäger
1 msk olivolja
1 tsk salt
nymalen svartpeppar
1 msk färsk finhackad rosmarin
eller 1 tsk torkad

Tillbehör:
crème fraîche smaksatt med rivet
citronskal och hackad dill


Sätt ugnen på 225°.

Lägg alla grönsakerna på ett ugnsfast fat. Blanda ingredienserna till apelsinmarinaden och häll den över grönsakerna. Rosta grönsakerna i ugnen ca 30 minuter tills potatisen är nästan mjuk.

Bred pesto på laxfilén. Lägg den på grönsakerna och strö över riven ost. Gratinera mitt i ugnen 5 - 10 minuter eller tills laxen är färdig. Servera laxen med en klick crème fraîche.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar