måndag 3 september 2018

Falska Wallenbergare

FALSKA WALLENBERGARE

De klassiska biffarna lär härstamma från Amalia Wallenberg, ingift i finansfamiljen Wallenberg och dotter till kokboksförfattaren Charles Emil Hagdahl. Denna variant, gjord på blandfärs i stället för den traditionella kalvfärsen, förvandlar vardag till fest. Vispgrädden från det klassiska receptet har ersatts av matlagningsgrädde för en lite smalare biff. Lingon finns i butikernas frysdiskar.

4 personer

500 g blandfärs
2 äggulor
2 dl matlagningsgrädde
1 msk koncentrerad kalvfond
½ tsk salt
2 krm nymald svartpeppar

Mos:
800 g mjölig potatis
1 msk smör
½ dl matlagningsgrädde
1½ dl mjölk
3/4 tsk salt

Rårörda lingon:
2 dl frysta lingon
2 msk socker

Morötter:
2 normalstora morötter
1 tsk salt
1 msk smör

Ärter:
1 pkt frysta gröna ärter, 250 g
2 msk smält smör


Mos:
Skala och skär potatisen i mindre bitar. Koka i lättsaltat vatten tills de är mjuka. Häll av vattnet och pressa potatisen, rör ned smör, grädde och mjölk och rör eller vispa slätt. Salta.

Biff:
Sätt ugnen på 150°. Rör färsen med äggulorna, en i taget. Rör ned salt och peppar. Arbeta in grädden litet i taget tills smeten känns smidig. Forma fyra biffar. Stek dem i smör 1 - 2 minuter på varje sida. Lägg över dem på ett ugnssäkert fat och stek färdigt mitt i ugnen 15 minuter.

Rör samman lingon och socker. Skala morötterna och skär dem i stavar. Koka stavarna 2 - 3 minuter. Häll av vattnet och vänd i smör.

Värm ärterna i 1 dl saltat vatten enligt anvisning på paketet. Häll av vattnet. Vänd i smör strax före servering. Servera biffarna med mos, lingon, morötter och ärter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar