ITALIENSKA KALVFÄRSBULLAR MED PARMESAN
En underbar rätt som fungerar lika bra som vardagsrätt som bjudrätt. Om man gör ganska stora bullar får man ca 16 stycken.
4 portioner
1 dl ströbröd
½ dl standardmjölk
1 ägg
1 dl finriven parmesan
500 g kalvfärs
2 vitlöksklyftor
rivet skal av 1 citron
2 msk finhackad persilja
3 msk finhackad basilika
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 msk smör
Tomatsås:
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
1½ krm chiliflakes
3 msk tomatpuré
½ msk flytande honung
1 dl rödvin
2 fp krossade tomater
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
Tomatsås:
Skala och fräs lök och vitlök i olivolja i en rymlig kastrull eller stekpanna. Tillsätt chiliflakes, tomatpuré och honung. Rör om och låt allt fräsa ca 1 minut. Tillsätt rödvin och krossade tomater och låt såsen puttra på svag värme 15 minuter, eller under tiden som du gör kalvfärsbullarna.
Kalvfärsbullar:
Rör samman ströbröd, mjölk och ägg till färsen och låt stå och svälla ca 5 minuter i en rejäl bunke. Skala och riv vitlöken. Riv osten och citronen och hacka örterna. Tillsätt samtliga ingredienser i bunken och forma 16 - 18 jämnstora bullar.
Hetta upp smöret i en stekpanna och stek färsbullarna i omgångar. Placera därefter samtliga färsbullar i pannan och slå tomatsåsen över. Låt allt puttra ca 10 minuter.
Servera med kokt pasta och parmesanost och garnera med basilika.
En underbar rätt som fungerar lika bra som vardagsrätt som bjudrätt. Om man gör ganska stora bullar får man ca 16 stycken.
4 portioner
1 dl ströbröd
½ dl standardmjölk
1 ägg
1 dl finriven parmesan
500 g kalvfärs
2 vitlöksklyftor
rivet skal av 1 citron
2 msk finhackad persilja
3 msk finhackad basilika
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 msk smör
Tomatsås:
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
1½ krm chiliflakes
3 msk tomatpuré
½ msk flytande honung
1 dl rödvin
2 fp krossade tomater
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
Tomatsås:
Skala och fräs lök och vitlök i olivolja i en rymlig kastrull eller stekpanna. Tillsätt chiliflakes, tomatpuré och honung. Rör om och låt allt fräsa ca 1 minut. Tillsätt rödvin och krossade tomater och låt såsen puttra på svag värme 15 minuter, eller under tiden som du gör kalvfärsbullarna.
Kalvfärsbullar:
Rör samman ströbröd, mjölk och ägg till färsen och låt stå och svälla ca 5 minuter i en rejäl bunke. Skala och riv vitlöken. Riv osten och citronen och hacka örterna. Tillsätt samtliga ingredienser i bunken och forma 16 - 18 jämnstora bullar.
Hetta upp smöret i en stekpanna och stek färsbullarna i omgångar. Placera därefter samtliga färsbullar i pannan och slå tomatsåsen över. Låt allt puttra ca 10 minuter.
Servera med kokt pasta och parmesanost och garnera med basilika.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar