onsdag 13 juni 2018

Kycklingfiléer i gräddig dragonsås

KYCKLINGFILÉER I GRÄDDIG DRAGONSÅS

En perfekt rätt att laga när du känner dig litet lat i vårsolen men ändå vill äta något som är både festligt och gott. Lägg hela kycklingfiléer i en form, rör ihop en läcker sås av bl a yoghurt, grädde, dijonsenap, honung och dragon och bred över. Med litet hackande av lök och färsk dragon tar rätten en kvart att förbereda. Sedan in i ugnen med den. Det är allt!

6 - 8 portioner

6 - 8 kycklingfiléer
1 kruka färsk dragon
1½ tsk torkad dragon
1 medelstor gul lök
3 klyftor vitlök
5 msk dijonsenap
2 msk japansk soya
2 msk honung
3 msk kalvfond
2 msk kycklingfond
5 dl rysk yoghurt (1 liten hink)
2½ dl vispgrädde
2 msk vetemjöl
ett par droppar soyakolorit för
mer färg på såsen


Sätt ugnen på 175°.

Finhacka 1 gul lök och 3 vitlöksklyftor. Klipp av dragonkvistarna från krukan. Lägg 2 - 3 kvistar åt sidan att använda senare. Dra av bladen från resten av kvistarna och finhacka dem.

Rör ihop 1 hink rysk yoghurt (5 dl), 2½ dl vispgrädde, 2 msk japansk soya, 5 msk dijonsenap, 3 msk kalfvond, 2 msk kycklingfond och 2 msk honung. Sikta ned 2 msk vetemjöl med en tesil, ½ msk i taget, och vispa med en handvisp för att få bort mjölklumparna. Rör till sist ned dragon-, lök- och vitlökshack samt 1½ tsk torkad dragon. Tillsätt ev ett par droppar kolorit för mörkare sås (tänk på att såsen mörknar något i ugnen. OBS! Du behöver inte salta eller peppra!

Lägg kycklingfiléerna i en smord ugnsform. Häll såsen över kycklingfiléerna och bred ut den. Lägg dragonkvistarna över såsen. och tryck ned dem. Kör in formen på mittfalsen. Efter 60 - 75 minuter är rätten klar. Om du har lagt kycklingfiléerna tätt får du räkna med att de behöver 75 minuter, men om de ligger ledigt i formen och inte är så stora brukar det räcka med 60 minuter. Du kan skära ett snitt i en filé som ligger mitt i formen och kolla om du är osäker.

Servera med valfria tillbehör.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar