HELSTEKT KOTLETTRAD MED APELSINSÅS
Kotlettrad - eller fläskytterfilé som det också kallas - är både festligt och prisvärt. Särskilt om du helsteker och serverar den i tunna skivor. Gör en god sås på stekskyn och smaksätt den med apelsin.
4 portioner
Ca 800 g - 1 kg benfri kotlettrad
salt, peppar
1 tsk torkad timjan
rivet skal av 1 apelsin
1 - 2 msk smör
2 dl vatten
Sås:
2½ dl steksky
1½ tärning köttbuljong
saft av ½ apelsin
1 - 2 msk Maizena redning för bruna såser
soya, salt, peppar
Servering och garnering:
delikatesspotatis
grönsaker, t ex haricots verts
färsk timjan
Sätt ugnen på 175°.
Gnid in köttet med kryddor och apelsinskal. Bryn köttet runt om i smör i stekpanna tills det fått fin färg. Lägg köttet i en ugnssäker form med den feta sidan upp. Häll vattnet i formen och späd ev med vatten under stektiden, så att det inte blir torrt i formen. Stick en köttermometer i den tjocka delen av köttet.
Stek i mitten av ugnen tills termometern visar 75°. Låt köttet vila under folie 10 minuter. Skär upp det i skivor.
Mät upp 2½ dl steksky från formen och späd ev med mer vatten. Häll det i en kastrull, tillsätt buljongtärning och pressad apelsin. Koka upp skyn, pudra över redningspulvret och koka upp. Smaka av med soya, salt och peppar.
Servera köttet med apelsinsås, kokt delikatesspotatis och lättkokta grönsaker. Garnera med färsk timjan.
Kotlettrad - eller fläskytterfilé som det också kallas - är både festligt och prisvärt. Särskilt om du helsteker och serverar den i tunna skivor. Gör en god sås på stekskyn och smaksätt den med apelsin.
4 portioner
Ca 800 g - 1 kg benfri kotlettrad
salt, peppar
1 tsk torkad timjan
rivet skal av 1 apelsin
1 - 2 msk smör
2 dl vatten
Sås:
2½ dl steksky
1½ tärning köttbuljong
saft av ½ apelsin
1 - 2 msk Maizena redning för bruna såser
soya, salt, peppar
Servering och garnering:
delikatesspotatis
grönsaker, t ex haricots verts
färsk timjan
Sätt ugnen på 175°.
Gnid in köttet med kryddor och apelsinskal. Bryn köttet runt om i smör i stekpanna tills det fått fin färg. Lägg köttet i en ugnssäker form med den feta sidan upp. Häll vattnet i formen och späd ev med vatten under stektiden, så att det inte blir torrt i formen. Stick en köttermometer i den tjocka delen av köttet.
Stek i mitten av ugnen tills termometern visar 75°. Låt köttet vila under folie 10 minuter. Skär upp det i skivor.
Mät upp 2½ dl steksky från formen och späd ev med mer vatten. Häll det i en kastrull, tillsätt buljongtärning och pressad apelsin. Koka upp skyn, pudra över redningspulvret och koka upp. Smaka av med soya, salt och peppar.
Servera köttet med apelsinsås, kokt delikatesspotatis och lättkokta grönsaker. Garnera med färsk timjan.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar