söndag 10 juni 2018

Grönsaksstuvningar

GRÖNSAKSSTUVNINGAR

10 portioner

1 sats stuvning

1½ kg blomkål
eller 1 kg morötter
eller 1½ - 2 kg vitkål
eller 500 g frysta ärter
eller 500 g frysta ärter och morötter


Förbered grönsakerna. Bryt blomkålen i små buketter eller skär morötter eller vitkål i tärningar. Lägg grönsakerna direkt i kokande saltat vatten (½ msk salt/l vatten) och koka dem knappt färdiga (annars rörs de sönder). Låt grönsakerna rinna av och spara spadet.

Koka upp vätskan. Fräs margarin och mjöl under omrörning utan att det får färg. Späd etappvis med den varma vätskan och låt stuvningen koka på svagare värme minst 5 minuter. Blanda försiktigt ned de väl avrunna grönsakerna. Ge stuvningen ett uppkok och smaksätt sedan.

Tips:
Stuvade morötter och vitkål kan smaksättas mycket försiktigt med riven muskotnöt. Djupfrysta ärter eller morötter kan ersättas av motsvarande mängd konserverade.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar