lördag 9 juni 2018

Bondsoppa med kål och bönor

BONDSOPPA MED KÅL OCH BÖNOR

Lufttorkad skinka kan bytas ut mot rökt skinka eller fårfiol.

4 personer

1 savoykålshuvud, ca 500 g
1 gul lök
1 sötpotatis, ca 300 g
50 g lufttorkad skinka i tunna skivor
3 msk olivolja
2 hönsbuljongtärningar
1 msk tomatpuré
1½ l vatten
3 - 4 dl kokta bönor, t ex cannellini
1 tsk salt
1 krm nymald svartpeppar

Tillbehör:
bröd


Ansa, skär bort stocken och skär kålen i små bitar. Skala och hacka löken. Skala och skär potatisen i små bitar och skär skinkan i mindre bitar. Fräs lök och skinka i olja ca 3 minuter. Tillsätt potatis och fräs på svag värme, 2 - 3 minuter. Smula ned buljongtärningar, tillsätt tomatpuré och fräs under omrörning ca 1 minut. Tillsätt vattnet, koka upp och sjud soppan under lock ca 20 minuter.

Tillsätt kålen och koka ca 15 minuter. Blanda ned bönorna. Smaka av med salt och peppar och servera soppan med bröd.

De flesta grönsakssoppor med mejeriprodukter utan för mycket syra passar att lagas i större sats och frysas in.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar