TUNNBINDARGRYTA
6 - 8 portioner
1,7 kg kalvkött med ben
(bringa, rygg, bog eller köttig lägg)
75 g smör
ca 3 msk vetemjöl
2 tsk salt
5 vitpepparkorn
16 små lökar
4 normalstora morötter
eller 1 burk konserverade tomater
5 - 6 dl buljong eller rödvin
1 knippa persilja
2 lagerblad
1 krm av vardera timjan, salvia, dragon
och körvel
ev 250 g frysta ärter
Putsa köttet och dela det i lämpliga stycken. Om lägg används delas den i lederna. Smält smöret i en stekpanna och bryn köttbitarna till fin färg. Ha inte för mycket kött på samma gång i pannan. Salta och peppra och flytta över köttet till en tjockbottnad gryta. Pudra över med mjölet och späd med vin eller buljong. Lägg i skalad hel smålök, skivade morötter, persiljestjälkar och alla kryddor. Används tomater sparas dessa till strax före serveringen, endast spadet tillsätts.
Låt grytan sjuda under lock på svag värme ca 1½ - 2½ timme eller tills köttet är så mört att det nästan faller av benen. Fiska upp persiljestjälkarna och smaka av om rätten behöver kryddas mer. Är såsen för tunn bör rätten koka ihop en stund utan lock. Tillsätt slutligen ev tomater och ärter och låt grytan åter sjuda upp och puttra ca 5 minuter under lock.
Servera rätten direkt ur grytan eller i en djup gratängform överströdd med persilja. Bjud grytan med nykokta nudlar eller ris.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar