måndag 7 maj 2018

Potatissoppa

POTATISSOPPA

4 - 6 portioner

3/4 kg mjölig potatis
½ rotselleri
2 - 3 purjolökar
2 gula lökar
25 g smör

Kryddbukett:
1 lagerblad
1 liten knippa persilja
1 stor kvist timjan
1½ l buljong, ev av tärning
ca 1 dl vispgrädde

Garnering:
8 skivor bacon
finklippt gräslök


Skala potatis och rotselleri. Skär dem i mindre bitar. Rensa purjolökarna och skär dem i tunna ringar. Lägg de gröna purjoringarna i kallt vatten och ställ dem åt sidan. De vita purjoringarna blandas tillsammans med potatis, rotselleri, finhackad lök och smör i en gryta. Låt grönsakerna puttra samman litet utan att brynas.

Bind ihop kryddbuketten och lägg den i grytan. Tillsätt buljongen. Sätt lock på grytan och koka soppan på svag värme tills potatisen börjar mosa sig. Ta bort kryddbuketten. Passera soppan genom en sikt eller finfördela den med hjälp av hushållsmaskin. Häll tillbaka soppan i grytan, tillsätt grädden och de gröna purjoringarna. Koka soppan ytterligare till dess purjon är helt mjuk. Smaka av med salt och vitpeppar. Späd ev med vatten om soppan skulle vara för tjock.

Klipp baconskivorna i små bitar tvärs över, skaka dem i en het, torr stekpanna och lägg bitarna att rinna av på hushållspapper.

Servering:
Häll upp soppan i en soppskål eller annan stor terrin och strö baconstrimlor samt finklippt gräslök över.

VARIATION:
Kall potatissoppa

½ kg skalade potatisar, 2 - 3 purjolökar och 2 stora gula lökar skärs i tunna skivor och kokas i 1 1/4 l hönsbuljong, ev gjord på tärning. När allt är välkokt passeras soppan genom sikt och smakas av med salt och vitpeppar. Kyl soppan. Vispa 1 - 2 dl tjock grädde som tillsätts när soppan är kall. Därefter placeras soppan åter i kylskåpet så att den blir riktigt kall. Vid servering hälls soppan upp i buljongkoppar eller små skålar. Strö över en blandning av finklippt körvel och lika finklippt gräslök.

VARIATION AV KRYDDÖRTER:
I stället för gräslök kan annat kryddgrönt strös över den varma potatissoppan. T ex basilika, persilja, mejram, timjan, krydd- eller vattenkrasse. Baconbitarna kan bytas ut mot fina skink- eller tungstrimlor.

TIPS:
Koka alltid potatissoppa utan salt, så mosar sig potatisen mycket lättare. Timjankvisten kan ersättas med torkad, pulvriserad timjan.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar