måndag 7 maj 2018

Fläskfärsbullar

FLÄSKFÄRSBULLAR

4 portioner

500 g mager grisfärs
2 msk finhackad gul lök
2 - 3 msk vetemjöl
2 äggvitor eller 1 ägg
2 - 3 dl vatten och grädde blandat
ca 1 tsk salt
nymalen peppar
40 - 50 g smör

Tillbehör:
kokt potatis
brynt smör
vitkålssallad


Vispa mjölet med litet av gräddblandningen i en tillredningsskål. Rör allt väl innan ägg/äggvitor, hackad lök och kryddor tillsätts. Blanda slutligen ned resten av gräddblandningen i färsen och låt den vila i kylen ca 20 minuter.

Bryn smöret i stekpannan. Stek en liten provbulle, och om färsen känns för hård kan du tillsätta något mer vätska. Forma ovala bullar med hjälp av en matsked doppad i det heta steksmöret. Stek bullarna ca 5 minuter på var sida, men inte för många samtidigt. Höj och sänk värmen under pannan efter behov så att bullarna blir jämnt stekta.

VARIATION I:
Kalvbullar i gräddsås

Blanda en färs av 500 g kalvfärs, 1 dl finhackad lök, 2 hela ägg, 2 tsk potatismjöl, 2 dl grädde eller sodavatten, salt och vitpeppar. Bryn små färsbiffar av smeten i smör tills de fått färg, flytta över dem efter hand till en liten stekgryta och håll dem varma under lock. Smält 2 krossade buljongtärningar i stekfettet och vispa ned och fräs ½ - 1 msk vetemjöl däri.

Tillsätt under vispning 2 - 3 dl tunn grädde, låt såsen småkoka 5 minuter och krydda den med salt och peppar. Slå såsen över kalvbullarna och servera med kokt potatis, spenat, majs m m.

VARIATION II:
Champinjonfärs

½ sats ingredienser för fläskfärsbullar, 500 g färska champinjoner, 25 g smör, paprika. Hacka den rensade svampen och fräs upp den i smöret. Krydda med salt och paprika. Låt svampen svalna något innan den blandas ned i färsen. Fyll en smord form eller dito eldfast fat med den. Pudra ytan med litet paprika och lägg på några små smörklickar. Grädda färsen i 175 - 200° ugn 30 - 45 minuter.

TIPS:
Färsen kan kryddas på olika vis, t ex med vitlök, paprika, curry, basilika, timjan och mejram. Det går bra att frysa de stekta fläskfärsbullarna. De blir bäst om de tinas långsamt, helst i kyl, men kan snabbtinas i 150° ugn ca 45 minuter eller värmas i stekpanna med lock på mycket svag värme 20 - 30 minuter.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar