LÄCKER CITRONTRIFLE
I denna trifle varvas godsakerna lager på lager.
4 personer
Citronkräm:
3 citroner
200 g socker
2 ägg
2 äggulor
75 g smör
Kexsmul:
75 g hasselnötter
150 g havrekex
75 g smör
1/4 tsk grovt salt
Vaniljskyr:
200 g skyr (yoghurtliknande,
finns i välsorterade butiker)
1 tsk vaniljsocker
Maräng:
1½ äggvita
75 g socker
Citronkräm:
Finriv citronskal och pressa ur saften. Blanda 2 msk citronskal, 1 dl citronsaft, socker, ägg och äggulor i en kastrull. Lägg i fintärnat smör. Värm blandningen försiktigt till strax under kokpunkten. Rör hela tiden tills krämen har tjocknat. Den får absolut inte koka! Ta kastrullen från värmen och sila krämen genom en finmaskig sil så att den blir jämn.
Häll krämen i en rensköljd burk med lock. Krämen tjocknar ytterligare när den är avsvalnad. Låt kallna helt i kyl.
Kexsmul:
Lägg hasselnötterna i en liten långpanna och rosta dem gyllene 10 minuter. Ta bort skalet och hacka nötterna grovt. Lägg kexen i en fryspåse och krossa dem med en kavel till grova smulor. Smält smöret i en kastrull. Rör samman kex, smör, salt och hasselnötter.
Vaniljskyr:
Rör samman skyr och vaniljsocker.
Maräng:
Vispa vitorna styva med elvisp i en ren, fettfri skål. Häll i litet socker åt gången under fortsatt vispning tills du får en fast maräng.
Varva kexsmul, citronkräm och vaniljskyr i 4 portionsglas. Fyll spritspåsen med maräng, spritsa en fin topp på varje trifle och bränn försiktigt av marängen gyllene med en liten gasolbrännare. Servera direkt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar