GRISFILÉ MED VITLÖK
4 - 5 portioner
2 putsade grisfiléer
2 - 3 klyftor vitlök
1/4 - ½ tsk torkad rosmarin
50 g smör eller margarin
salt, nymalen peppar
250 g rensade champinjoner
1 - 2 dl buljong
1 dl tjock grädde + 1 dl gräddfil
ev några droppar soya
Putsa grisfiléerna omsorgsfullt. Snitta upp dem på längden och strö flisad vitlök samt söndersmulad rosmarin i skåran. Fäst ihop med köttnålar eller bind ihop köttet med krympt bomullsgarn. Bryn filéerna snabbt på alla sidor i litet matfett och krydda dem med salt och peppar.
Ta upp köttet. Dela champinjonerna i kvartar och fräs dem i matfett tills de är gyllenbruna. Ta upp dem med hålslev. Lägg tillbaka köttet i grytan, tillsätt buljongen och låt allt småputtra 8 - 10 minuter på låg värme. Ta upp köttet och plocka bort köttnålarna eller bomullsgarnet. Försök hålla köttet varmt.
Blanda champinjonerna med de bägge gräddsorterna i en gryta och låt svampsåsen koka ihop tills den blir slät. Tillsätt litet steksky samt, om såsen är blek, ett par droppar soya och även litet extra buljong. Smaka av såsen.
Skär köttet i tunna skivor på snedden och lägg upp dem på varmt fat. Häll på litet sås och servera resten av såsen separat. Bjud även på sprödvärmt bröd och tomatsallad.
VARIATION:
Grisfiléerna kan också fyllas med finhackad brynt lök och färsk eller torkad finhackad dragon. Köttet gnids in med senapspulver och vänds i vetemjöl. Bryn filéerna snabbt i matfett och tillsätt torrt vitt vin eller äppelcider. Ta upp köttet, håll det varmt och red av såsen med litet tjock grädde. Låt den koka ihop innan den slås över filéerna. Bjuds tillsammans med stekt kulpotatis och grön sallat.
TIPS:
Grisfilé är den del av grisen som har minst svinn. Därför tycker de flesta att den är praktisk. Då grisfilén smakar så litet i sig själv är det roligt att använda den till kryddstarka rätter.
En rätt som den sistnämnda bör endast serveras till gäster som tycker om vitlök. Kom också ihåg att aldrig steka en grisfilé länge, eftersom den har lätt för att bli torr. Rosmarin bör användas med försiktighet, då den har en mycket genomträngande smak.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar