OSTGRATINERAD BAKPOTATIS MED BACON
Lunch, brunch eller läcker kvällsrätt - bakpotatis är alltid uppskattat! Här har vi fyllt dem med bacon, ost och lök.
4 portioner
4 bakpotatisar
Fyllning:
1 gul lök
140 g bacon i tärningar
4 ägg
1 dl crème fraîche
1½ dl riven ost + 2 msk till gratinering
2 krm salt
svartpeppar
Servering:
färska örter, t ex rosmarin,
timjan eller persilja
sallad
tomater
Sätt ugnen på 200°.
Tvätta och baka potatisarna i nedre delen av ugnen ca 1 timme. Känn med sticka att de är klara. Låt svalna. Skär av ett lock på varje potatis. Gröp försiktigt ur innehållet med en sked. Väggen på potatisarna kan vara ca 1 cm tjock.
Fyllning:
Hacka löken. Stek bacontärningarna gyllene och litet knapriga på medelvärme. Tillsätt löken och låt fräsa med mot slutet. Vispa crème fraîche, ost, salt och litet peppar. Fördela baconet i potatisarna och häll på äggsmeten. Strö på litet ost och sätt in i ugnen.
Baka potatisarna ca 20 minuter mitt i ugnen, tills äggsmeten stelnat och osten blivit härligt gyllene.
Servering:
Garnera med litet färska örter och servera potatisarna med sallad och tomater.
Om man sparar inkråmet från potatisarna kan man göra ett gott tillbehör till kött, kyckling eller fisk. Lägg det urgröpta i en smord form. Mosa till det en aning med en gaffel. Strö på litet salt och nymald svartpeppar. Hyvla över 3 - 4 skivor smör. Tillaga i 225° ca 10 minuter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar